МАСЛЕН ТАРТ СЪС СИНИ СЛИВИ - SCENDILETTO ALLE PRUGNE

 

Разкошен маслен тарт в сезона на сините сливи, между две ронливи маслени теста е положена  богата плънка от сезонните плодове.
200 г - брашно
100 г - кристална захар
80 г -  студено масло
1 - яйце М
1 - яйчен жълтък
настъргана лимонова кора
щипка - сол
ПЛЪНКА
350 г - сини сливи
60 г - кристална захар
1 ч . л - канела прах
1 кафяна чашка - вода
1 с . л  - царевично нишесте
3 с . л - сладко от сини сливи
20 г - бадемово брашно


В купа се смесва брашното, захарта, щипката сол, и настърганата лимоновата кора. Добавя се маслото на кубчета и сместа се довежда до трохи с пръсти, вилица или ръчен блендер. Прибавя се цялото яйце и жълтъка и бързо се замесва тесто. Оформената топка се завива във фолио и се оставя в хладилник за около 30 - 40 минути.
Сливите се обезкостяват и нарязват на четвъртини. Поставят се в тенджера със захарта, канелата и се оставят на умерен котлон, при разбъркване.  Оставя се да заври за около 5 минути. В чашката вода се разтваря нишестето и се прибавя при разбъркване. След като лъжицата започне да оставя белег по дъното на тенджерата се сваля от котлона. Охлажда се за кратко и се прибавят 3 с . л.  сладко, разбърква се.
Охладеното тесто се дели на две части, като едната част е по-голяма, тя ще е основата и борд  на тартата, а другата част ще бъде капачето на тартата.
По-голямата част се разточва върху хартия с размер с дебелина около 3 мм и големина  около 22 - 23 см. Поставя се в квадратна форма 20 см , с пръсти се оформя  дъното , а след това и борда. Може на дъното на формата да се постави хартия за печене, аз предпочитам да имам  поставена хартия.  Дъното на тартата се набожда с вилица. Посипва се равномерно бадемовото брашно, то ще поеме влагата от плънката. Изсипват се и сливите, разпределят се.
Разточва се и другото тесто и се покрива тартата, като се подпъхват страните надолу. На няколко места  се пробиват малки дупки.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути.
Изважда се от фурната, охлажда се напълно в самата форма и след това се нарязва на квадрати.








Коментари

Популярни публикации