ГРЪЦКИ ПАЙ ( СУФЛЕ) С ТРИ ВИДА СИРЕНА И СПАНАК



Гръцки пай, добре, но за мен това си е вид баница. Гърците, това е само според мен, защото и нищо не разбирам от езика им, нямат наименование баница, както нас, за тях винаги е вид пай, било със сирене, било със сирена  и шунка, или сирене и спанак, ама все си е баница и така ще си го запиша в раздел баници, пък кой както иска да си я озаглавява рецептата.  
Оригиналната рецепта е с три вида сирена и шунка, но в момента не разполагах с шунка. Огледах си продуктите, шунка - не, някой ми я изял, затова на разположение имах свеж спанак, защо да не заместя със спанак...нямам проблем. В тази рецепта , пак според мен, може да се замени всичко, важното е да има три вида сирене, а другото на който както му дойде.
500 г - кори за баница
100 г - пушена Скаморца, настъргана, разделена на две
100 г - гръцки кашкавал, KEFALOTYRI -   настърган, разделен на две
(ама е много хубав да си кажа честно, и ако имате възможност не се замисляйте , а купувайте . Едно от нещата, които купувам от Гърция това е този вид кашкавал.)
150 г - сирене Фета, настъргано, разделено на две
около 250 г - суров свеж спанак, разделен на две
300 мл - прясно мляко
100 г -  кисело мляко. ( ползвам гръцко кисело мляко, има огромна разлика между нашето кисело мляко и тяхното, вярвайте ми,  гръцкото е истинско кисело мляко, (такова каквото беше при нас преди години) и вече не е проблем да се закупи от суперите, има го)
3 - яйца L
100 мл - газирана вода
50 мл - зехтин Екстра Върджин
сол на вкус
сусам за поръска
Кръгла форма d 26 см с ринг добре намаслена посредством четка със зехтин.
Отварят се корите и от тях се отделят 6 бр. Отново се свиват на руло и се нарязват с нож/ножица да се получат тесни  ленти. С ръка лентите се  разделят и разхвърлят в купа. Оставят се настрана.

В купа се изсипва газираната вода, зехтина и малко сол, все пак сирената са солени, нека да е по преценка. Добре се разбърква.
В подготвената форма се поставя една цяла кора, така че краищата й да излизат извън формата.  С пръсти се оформя дъното. С четка се покапват със сместа от газираната вода и зехтина. Следва нова кора, като също краищата да излизат извън, покапва се навсякъде и следва нова кора по същия начин. Дъното се запълва с част от нарязаните кори, разпределят се и се посипва с половината от насгърганите сирена и се разхвърля половината от ситно нарязания спанак, той е суров и не се обработва предварително, това е важно и така ще запази цвета си. Поръсва се с нарязани кори, покапват се със зехтина и газираната вода.
Отново се посипва с останалата част сирена,  спанак и се завършва с нарязаните кори, разпределят се. Покапват се със зехтин. 
Затварят се  навътре корите, които са извън формата.
Последните  3 броя цели кори се поставят върху баницата, като всяка се покапва със зехтин и се подпъхват навътре. Последната добре се намаслява със зехтин и газираната вода.
В купа се разбива прясното мляко, киселото мляко и яйцата. Залива се върху приготвената баница. 

Поръсва се  със сусам.

Така приготвена се поставя в гореща фурна на 180 градуса и се пече около 1 час и 15 - 20 минути, до хубаво зачервяване.
Готовата баница се изважда от фурната и се оставя да се охлади и след това се освобождава формата. Не се поръсва с вода, не се покрива с кърпа, нека са остане отгоре хрупкава и още нещо, да не забравя да споделя, че по време на печенето, тъй като формата е с ринг и подвиждо дъно е напълно възможно малко да протече, а това изобщо не е приятно за една фурна. Винаги ползвам предпазно фолио , което си стои върху решетката на фурната, но ако не се разполага с такова може да се постави хартия за печене, алуминиево фолио или някоя тавичка, всичко е въпрос на избор и това е само съвет. И още нещо което аз направих, това е за улеснение, разбърках всички настъргани сирена, като добавих и нарязания на ситно спанак , разбърках и разделих на две и така слагах от плънката между корите.



Коментари

Популярни публикации