КРЕМООБРАЗЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ


Един много лесен и бърз пай  с ябълки и най -вече , че брашното е изключително малко, само 80 грама и точно затова се превръща в кремообразен пай с ябълки. Брашното като че ли изчезва и остават ябълки в крем.
2 -  яйца L
щипка - сол
100 г -  кафява захар
1 ч . л - ванилова захар
1/2 ч . л - канела на прах
100 мл - прясно мляко
20 г - разтопено масло
настъргана кора от 1 лимон
80 г -  универсално брашно
1 кг - ябълки
сок от 1 лимон
1 ч . л - бакпулвер

Ябълките се почистват от кората и семената и се настъргват на ренде Бьорнер, да бъдат на фини люспи. Ако не се разполага в момента с този вид ренде може съвсем спокойно са се нарежат с зеленчукобелачката на люспи, или с обикновено ренде от страната на големите дупки. Поливат се със сока на лимона и внимателно се разбъркват, не трябва да се чупят фините филийки ябълка. Оставят се настрана.
Яйцата, захарта, ваниловата захар и солта се разбиват до побеляване, нека сместа видимо да е увеличила обема си. Прибавя се  разтопеното масло и настърганата кора лимон. Разбива се за кратко. На порции се прибавя брашното с бакпулвера, като се редува с млякото. На порции се прибавят ябълковите люспи и внимателно се разбъркват, така че всяка люспа ябълка да е обвита с кейковата смес. Поръсва се с канела и внимателно се разбърква. 
Готовата ябълкова смес се изсипва в кръгла форма d 20 см добре намаслена и леко поръсена  с брашно и изтупана. На дъното на формата поставям хартия за печене.
С шпатула леко се притиска отгоре, за да са потопени добре ябълковите люспи.
Пече се на 180 градуса да около 50 минути, или до суха клечка поставена по средата на пая.
Изважда се и се охлажда за 15 минути. След това формата се обръща, отстранява се хартията внимателно и се обръща върху сервизна подложка.




Коментари

Популярни публикации