ПИЛЕ ЛЮТИКА


За тази българска гозба са необходими печени червени чушки, те са в основа й.  Тъй като нямам никаква възможност, а да си кажа честно нямам и желание да пека чушки у дома на керамиката,, не че не мога , но определено  бягам най-вече от онзи прекрасен аромат , който се получава. Апропо, една година, това беше един единствен път и повече не повторих, изпекох няколко килограма чушки, много добре се вмирисах на дим и пушек и съответно след това трябваше да се пребоядиса апартамента отново и точно поради тази причина няма да си го причиня отново. Затова купувам печени червени чушки в буркани без сол, без оцет, без захар, абсолютно чисти, за мен това е прекрасния вариант.
Заради тази рецепта отворих насам и натам за да разгледам кой, как я готви, до момента не бях я приготвяла,  и накрая направих това което аз реших, има някои мои си допълнения, мое си е решението, кой както иска.
600 г - пилешки гърди
6  - 7 бр - печени червени чушки
150 мл - чист доматен сок
1 консерва - домати на кубчета
100 мл - бяло сухо вино
3 големи глави - лук
3 - 4 скилиди - чесън
зехтин за готвене
50 г - масло
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - червен пипер
1 с . л - мед
1 - дафинов лист
две-три щипки риган
щипка - две - мащерка
щипка - чубрица, но тя е по избор и  не я ползвам.
2 - 3 люти чушлета
връзка магданоз
Пилешкито се подсушава и  нарязва на по - едри парчета по диагонал.
Загрява се маслото и зехтина и се прибавят пилешките парчета. Запържват се до златисто.  Посоляват се. Накрая на пърженето се прибавя виното, за да деглазира,  оставя се за 1 минута,  да се изпари алкохола. Месото се изважда в топла чиния. Завива се с алуминиево фолио и се оставя на топло.
В същата мазнина, ако е необходимо се добавя още малко зехтин, се прибавя нарязан на по едри филийки лука, оставя се за 3 - 4 минути да се задуши при разбъркване и се прибавят нарязани на по - едно червените чушки, може и да са на ивици. Задушава се за още 3 - 4 минути. Прибавят се лютите чушки, като са прободени на няколко места, нека да си пуснат лютивината, поръсва се с червен пипер и цели скилидки чесън, важното е  да пуснат аромата си.  Прибавя се доматения сок  и консервата домати на кубчета. Поръсва се със смлян черен пипер, риган, мащерка, добавя се дафинов лист и лъжицата мед. Оставя се да клокне на умерен котлон и след това се прибавят пилешките хапки. Ако е необходимо се долива и малко , не повече от 50 мл,  гореща вода. Захлупва се с капак и се оставя да къкри на умерен котлон , докато остане на мазнина или за около 30 минути. Ако по време на готвенето е необходимо се добавя още малко гореща вода.
След като е напълно готова лютиката се поръсва обилно с наситнен магдзаноз.



Коментари

Популярни публикации