СВИНСКО КОНТРАФИЛЕ С ЯБЪЛКИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА И ГАРНИТУРА ОТ ОРИЗ С КАШУ

 

Предлагам чудесна, вкусна рецепта, която заимствах от sovkusom , като не съм направила никакви промени, освен че  в гарнитурата съм добавила малко гъби в масло за още по-голям разкош.
Често чувам и чета от домакини, че  не харесват контрафилето, защото било сухо месо. Не съм съгласна, това е прекрасно парче крехко месо, което става за всичко, включително и за печене на фурна, важното е да се подбере точната рецепта, времето на готвене и ще се получи прекрасно задушено.
около 1.5 кг -  свинско контрафиле
1 голям - морков на големи кубчета
2 големи глави - жълт лук нарязан на по-дебели филийки
корен от магданоз нарязан на кубчета 
3 стръка - селъри на по-големи кубчета
1 голяма -  ябълка -  нарязана на  големи кубчета
1 голяма -  ябълка на рязана на средно дебели филийки
3 скилиди - чесън на филийки
3 - 4  с . л - зехтин Екстра Върджин
около 20 г - масло на кубчета 
сол на вкус
смлян черен пипер
1/2 ч . л - канела
2 с . л . течен мед
1 шипка - микс от зърна черен пипер


ГАРНИТУРА
ОРИЗ С КАШУ
1 малка гл - жълт лук
200 г - дългозърнест ориз
50 г - сурово кашу
100 мл - сухо бяло вино. Ползвайте висококачествено вино, такова което може с удоволствие да поднесете на гостите си, не препоръчвам домашно приготвено вино, има огромна разлика от виното, което е закупено от магазин и такова което е приготвено в домашни условия.
500 мл - зеленчуков бульон
2 - 3 - дафинови листа 
1/4 ч . л - Рас ел Ханут
щипка - розмарин
2 с.  л - зехтин Екстра Върджин
сол на вкус

Много е удобно месото да е полузамразено,  да е още твърдо, така лесно ще се отдели ципата, която го покрива, Тя е бяла и е ненужна, отстранява се с остър нож, като се подпъхва между месото и ципата и се изтегля лесно. Готовото подсушено в домакинска хартия парче месо се поставя върху дървена дъска и от всички страни се подправя със сол, смлян черен пипер и канелата. Втрива се с ръце. Оставя се настрана.
Почистените зеленчуци и ябълката, тя не се обелва, се нарязват на големи кубчета и се поставят в тавичка удобна за печене. Добавя се зехтина, малко сол и добре се разбърква. 
Така както е приготвено месото с остър нож се нарязва на филийки,  без да се стига до края, толкова колкото може да влезе филийката ябълка. Това са около 7 - 8 разреза. Така напълнено с ябълката се поставя върху зеленчуците. Разхвърлят се щипка микс от зърна  черен пипер и се разхвърлят парченцата масло. 
Полива се с 2 - 3 с . л течен мед, като се хващат и зеленчуците. отгоре се поставят  2 - 3 стръка свежа мащерка.
Вкарва се в затоплена фурна на 120 градуса и се пече за 2 часа.
Не се добавя вода, при тази температура на готвене зеленчуците се задушават и ще пуснат всичките си сокове и това е достатъчно ,също не е необходимо да се отваря и фурната, температурата е ниска и няма да прегори.  Времето за печене от 2 часа го засяках точно по часовник.
След това се изважда от фурната, оставя се за 10 минути и се реже на филийки, като се допълва и с гарнитурата от зеленчуци. 
ГАРНИТУРА ОТ ОРИЗ С КАШУ

За още по-голям разкош се приготвя и ориз с кашу и малко гъби в масло, последното е по мой избор.
В тенджера със зехтин се запържват за кратко, около 1 минута,  ядките, добавя се наситнен лук, посолява се и се запържва за още 2 минути при разбъркване. Добавя се измития и отцеден ориз и при непрекъснато разбъркване на слаба температура се задушава за още 3 минути. Добавя се виното , оставя се да се изпари за 1 минути и се добавя бульона, подправката Рас ел Ханут,  розмарина, дафиновите листа,  разбърква се и се остава да къкри под капак за 15 минути, трябва да е поета водата от ориза. След това време се сваля от котлона и се оставя за още 15 минути под капак. Разрохква се с вилица. Гарнитурата е готова.
** ако не се разполага с подправката Рас ел Ханут може към ориза да се добавят 2 -3 изрязани цели кори от лимон, със зеленчукорезачката, ще придаде разкошен аромат, това е малък заместител, въпреки че подправката може да бъде закупена от арабските магазинчета или от магазините които продават подправки и БИО храни. Запупила съм я от магазин ЗОЯ, не съм рекламно лице на магазина, само споделям, а оттам купувам много подправки.






Коментари

Популярни публикации