КРОСТАТА СЪС СИНИ СЛИВИ - CROSTATA SBRICIOLATA ALLE PRUGNE

 


Споделям една лесна и бърза  кростата със сини сливи, а е лесна и бърза, защото масленото тесто не се охлажда, не се изчаква,  само се разбива бързо с миксер до трохи  и............това е, повече няма. На вкус е прекрасна с топинг от хрупкави трохи и богата на плънка от сини сливи, а сините сливи много се обичат, имат си любов от пръв поглед с масленото тесто.

2 - яйца L
120  г - масло на стайна температура
150 г - кристална захар
400 г - универсално брашно
1/2 ч . л - бакпулвер
3 с . л - сладко от сини сливи
10 - 13 бр - свежи сини сливи

Маслото и захарта се разбиват до крем. Едно по едно се добавят яйцата. Прибавя се брашното с бакпулвера и се разбива на висока скорост на миксера, докато се образуват трохи. Разделя се на две части.
Кръгла форма d 24 см се покрива с хартия за печене на дъното.
Изсипва се половината от маслените трохи. С ръка се притискат и се  оформя дъното. Може да се ползва и обратна лъжица за изравняване, или чаша с плоско дъно. Намазва се със сладкото като два пръста от края се оставят свободни.
Сливите се нарязват на половинки и се подреждат една до друга, като също не се стига до външните ръбове на тестото. Отгоре се разпределят останалите маслени трохи. Не се притискат, разпределят се, разхвърлят се равномерно.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 40 - 45 минути
Изважда се, охлажда се и по края се поръсва пудра захар.
Поднася се с топка заквасена сметана.



Коментари

Популярни публикации