ПЕЧЕНА РИКОТА С ОРЗО И PESTO ALLA GENOVESE


За мен това е съвършената  вечеря, бърза, лесна, лека и много вкусна. Почти няма съставки, освен една рикота и малко доматки и въпреки това се получи прекрасна вечеря, но това е рецепта за тези , които обичат по постни ястия, мръвките ги оставям на Марчев.

250 - рикота
250 - чери доматки. Хубаво е , ако са с различни цветове, но при мен днес точно нямаше, освен червени, това не е проблем, основно е за цветово усещане  в чинията.
зехтин Екстра Върджин
смлян черен пипер
сол около 300 г - орзо
3 с . л . - pesto alla genovese


В повечко и леко подсолена вода се сварява орзото до готовност.  Залива се със студена вода, отцежда се и се оставя настрана.
Приготвя се подходяща тавичка с хартия на дъното. Поставя се цялата рикота, посипва се с капки зехтин, сол и смлян черен пипер. Запича се на 180 градуса за около 20 - 25  минути.
Към охладеното орзо се прибавят разрязани на две чери домати, заливат се със пестото, може и малко повече, въпрос на вкус, още малко смлян черен пипер,  разбърква се.
Поднася се горещата рикота с орзото с чери доматките, и капки хубав зехтин,  като предястие, но на мен ми беше точно за една лека и много вкусна вечеря.


** разбира се, че орзото може да бъде заменено с друг вид дребна паста.



Коментари

Популярни публикации