МАЛИНОВО ЖЕЛЕ

 

Малиново желе....много го харесвам и никога до момента не бях го приготвяла, не ми се занимаваше, защото си е играчка, но така се случи , че бях принудена или да хвърля едно малиново сладко, което приготвих,  или да го превърна в малиново желе, ами дожаля ми за малините и го превърнах в желе и ще разкажа, как стигнах до желе. Не знаех , че има два вида малини, едните са големи и с малко семки,  те са по ранните есенни, а другите са по- късно  есенните ,горски дребни и с много семчици. Получих 2 кг късно есенни дребни малинки. Засипах ги със захар, сварих сладкото, ми............то пълно със семки. Не ми хареса категорично, или го хвърлях, или се заемах да направя малиново желе и се заех. Попрочетох насам и натам кой как го прави, пък накрая си го направих така , както за смятам, че е най-добре и то стана перфектното кристално рубинено червено малиново меко  желе, отбелязвам ,че е меко, защото не е мармалад, а точно меко желе.
2 кг - малини
1.8 кг - кристална захар
1 ч . л - масло
1/4 ч. л - лимонтозу
4 г. - пектин
и още 100 г - кристална захар


Малините се поставят в цедка и леко се измиват под течаша вода със слаба струя. Отцеждат се и се изсипват в дълбока тенджера. Засипват се със захарта и се оставят за 1 нощ на стайна температура. След това време се поставят на умерен котлон, добавя се маслото  и за около 40 - 45  минути се сварява сладко. Накрая се добавя ломонтозу разтворено в ч.л. вода, разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да се охлади.
Приготвя се дълбока тенджера , а над нея се поставя голяма цедка. В цедката се сипват 2 пълни големи черпака от охладеното сладко. С дървена шпатула/силиконова започва да се разбърква в цедката, за да се стича сладко без семки  в тенджерата. Става бавно и се изисква терпение. От масата сладко всеки път трябва да остава около 2 - 3 с . л . суха маса, тя се изхвърля и се налива отново сладко и се продължава с разбъркването и така до края. В тенджерата ще има само тежък рубинено червен гъст сироп.  Поставя се отново на умерен котлон към слаб, добавя се още 50 г кристална захар и при непрекъснато разбъркване се сварява желето, това ще отнеме около 20 - 25 минути след завирането на сместа. За ориентир се наблюдават капките, които при вдигане на бъркалката се стичат от нея бавно, падат тежко, това говори, че желето е готово. Преди да се свали от котлона в купичка се разбърква останалата захар - 50 г  с пектина и се изсипва. Разбърктва се добре, за да се разтвори. Ако останат малки бучици от пектина, което е съвсем възможно , с решетъчна лъжица се поемат и леко се притискат, те ще се разтворят веднага. Сваля се от котлона и се налива в горещи сухи стъклени бурканчета.




Коментари

Популярни публикации