ЩРУДЕЛ В ГРЪЦКИ ВАРИАНТ

 

Пристигне ли есента и щруделите излизат веднага, както и българсдата ни баница с тиква и двете са любими у дома.  Пуснала съм доста видове щрудели,  български щрудел, или по точно българска баница с  ябълки,  италиански модел, с маслено тесто, с разточени кори щрудел, с обикновени готови кори и винаги е бил хубав. Сега попаднах на гръцки вариант на щрудел и защо да не се пробва. Не че е нещо невероятно откъм продукти и приготвяне , но въпреки това си има "чалъм" както се казва. Гръцкия кулинар обяснява, че по-хубав, по-хрупкав няма да намерим,  и не излъга,  вярно по- хрупкав не съм  приготвяла до момента, той се топи при всяка хапка, а корите някъде са изчезнали и са се превърнали в нещо ефирно. Заслужава си да се пробва, колкото и да е елементарен и познат на всички ни.
500 г - кори за баница
6 големи - ябълки, около 1.2 кг
100 г - кафява захар
2 пакетчета - ванилия
100 мл - вода
1 пълна с.л. -  царевично нишесте
120 г - орехи
1 с . л . кафява захар
1/2 ч . л - канела на прах
200 г - разтопено масло
50 мл - олио
Ябълките се почистват от кората и настъргват на едро ренде. Поставят се в касерола, посипват се със захарта и се поставят на умерен котлон за около 5 - 8 минути , при разбъркване. Времето се измерва след като заври сместа.
В 100 мл  вода се разтваря нишестето и след като изчете времето на 8 - те минути се добавя към ябълките при разбъркване. Оставят се на умерен котлон за още 3 - 4 минути. Сместа от ябълките трябва да се сгъсти , но да е влажна, сочна, и да няма остатъчна течност, това е като ориентир.  Свалят се от котлона и се прибавя ванилията. Изсипват се в купа и се оставят да се охладят.
Орехите, се смилат в блендер, но така че да се усещат орехите, да имат малки парченца. Прибавя се канелата и захарта, разбъркват се.
Маслото се разтопява заедно с олиото.
Отварят се корите. Изважда се една кора и добре, щедро се покапва с масло. Не се намазва с четка, за да не се залепят една за друга корите, а с покапването ще има въздух между тях. Поръсва се с 3 - 4 щипки от ореховата смес из цялата кора.
Поставя се отгоре нова кора, покапва се щедро с маслото и отново се поръсва с орехи.
Следва трета кора, коята се поставя върху първите две, тя не се намаслява,  и от дългата страна се поставят лъжици от плънката, като се оставят два пръста отстрани без плънка. Прихлупват се двете странични кори навътре, за да не изтече плънката и се завива рехаво руло. подреждат се в тава за печене една до друга. Така се продължва и с останалите кори и плънка.
След като е напълно подредена с остър нож се разрязва на парчета с големина по избор. Аз ги нарязах на около 10 см парче.
Така приготвена се намазва  всяко парче ,посредством четка, с останалото масло.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 180 градуса за около 40 - 45 минути , времето на печене зависи от различните фурни. При мен изпичането беше до хубава тъмна златиста коричка за около 40 минути , и също като ориентир , видимо да се забелязва отварянето на корите, тяхната хрупкавост.
Изважда се, охлажда се и се поднася.
Ако се прокара тъничък нож отгоре върху всяко парче щрудел ще се чуе онзи характерен звук на препечена хрупкава коричка, този щрудел наистина е много хрупкав, корите са ефирни и почти не се усещат и страхотно ухае на хубаво масло и канела.






Коментари

Популярни публикации