ПАТЛАДЖАНИ НА ТИГАН ПО КИТАЙСКИ
4 скилиди - чесън
1 люта - чушка
2 броя печени червеши - чушки
1 брой - печена зелена чушка
1 връзка - зелен лук
4 с . л - соев сос
4 с.л. - балсамико
1 ч . л - сол
2 с . л - настърган джинджифил
1 ч . л . - кристална захар
сусам
магданоз
олио за готвене
Патладжаните, не се обелват, защото по време на готвенето, ако са обелени ще се разпаднат, а така коричката им ги държи стегнати. Не е необходимо да се отцеждат от горчивата им вода, защото днешните сортове не нагарчат. Нарязват на филийки около 1 см, а след това на пръчици с дължина около 5 - 6 см. Подсушават се и се изпържват до златисто от всичките им страни в повече мазнина. Отцеждат се върху домакинска хартия.
Патладжаните поемат мазнина, така че в тигана се налива още малко олио и се запържва наситнен лук, пресован чесън, чушките нарязани на дребни кубчета и джинджифила. Разбърква се и се готви на висока температура и за кратко, колкото да пуснат ароматите си. Прибавя се соевият сос, балсамикото, добре се разбърква и се прибавят изпържените патладжани. Посипва се с 2 ч . л. сусам. Опитва се на вкус и ако се прецени се добавя захарта. Готви се за кратко, колкото да се сгорещят патладжаните. Накрая се посипва с наситнен магданоз.
Поднасят се като предястие.
Коментари