ФРЕНСКО ТАБУЛЕ

 

Автентичното ливанско табуле е основно от магданоз и то в количество от магданоз, домати, свежа мента, червен лук, зехтин, марокански кускус и лимонов сок от лайм. Свежата ливанска рецепта бързо  набра популярност из целия свят.  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_150.html
Тази френска рецепта е версия на ливанското табуле   и се използва по - малко магданоз, което за мен лично е по приемливо, но друго нищо не е спестено, но има и нещо малко допълнително, което прибава още повече свежест. Табулето, независимо кое, си остава една прекрасна свежа салата.
300 г - марокански / ирански  булгур, от твърда пшеница
450 мл - зеленчуков бульон ( ако не се разполата с такъв се ползва вода)
30 мл - зехтин Екстра Върджин
3 г - сол
150 г - свеж магданоз
30 г - свежа мента
200 г - червен лук, на дребни кубчета
300 г - свежа краставица на дребни кубчета
600 г - чери домати на дребни кубчета
100 г - златни стафиди
ВИНЕГРЕТ
120 мл - зехтин Екстра Върджин
80 мл - свеж сок от лайм
2 г - сол
1 г - 2  г - Za`Atar ( подправка заатар )
смлян черен пипер
В купа се смесва зехтина, лимоновия сок и се разбърква с телена бъркалка. Подправя се със сол, смлян черен пипер, и заатар, може да се добави малко повече за вкус. Въпреки че в рецептата , а и по принцип в Табулето няма чесън, може да се добави, подподящо е , но  1 малка скилида пресован чесън, но той е по избор. (не съм добавяла, не съм фен на чесъна.)
Стафидите се заливат с гореща вода и се оставят за 15 минути да набъбнат. Това действие може да стане и от предната нощ, като се покрият със студена вода.
На умерен котлон се поставя касерола със зехтина, солта и бульона, оставят се да кипнат. С тази смес се залива булгура, покрива се и се оставя за 5 - 10 минути. Отваря се и се разрохква с вилица. Прехвърля се в плоска чиния , покрива се и се оставя да се охлади.
ТАБУЛЕ
Почиства се маганоза, като се ползват само листата.  Поставят се в блендер, заедно с ментата и на няколко пулсации се смилат, като се следи да не се превърнат в паста. Може и да се нарежат на много ситно.
Чери доматите , ако са по месести се отстранява вътрешната пулта, тя ще се ползва в друга салата. Нарязват се на дребни кубчета. Краставицата, червения лук също се нарязват на дребни кубчета.  
Всички съставки се изсипват в купа, добавят се  отцедените стафиди, булгура, разбърква се и се залива с винеграта.
Готовата салата се поставя  в ринг, за да се оформи. Внимателно се отстранява ринга. Леко се полива с винегрет и се добавя малко мента за разкош.




Коментари

Популярни публикации