ТАРТ ТАТЕН СЪС СИНИ СЛИВИ ПО ИДЕЯ НА МАРТА СТЮАРТ



Петък е! Времето навън е мрачно и дъждовно, а това е повод да се поглезим с нещо невероятно вкусно и ароматно. Сочен блат, нежен крем и есенно ухание на сини сливи.

За карамела
60 г - масло на стайна температура
100 г - кафява захар
и още
115 г - масло на стайна температура
130 г - кристална захар
около 10 бр - сини сливи, най-добре да са сорт Ренглота, но всичко е по избор и възможност
2- яйца L
225 г - универсално брашно
2 ч.л - бакпулвер
1 ч . л - екстракт ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
120 мл - бътермилк
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Кръгла форма d  23 см  и h - 5 см  се поставя на слаб котлон. Прибавя се маслото от 60 г да се разтопи. Прибавя се кафявата захар и при леко разбъркване ще се получи нежен карамел.
Сливите се почистват от костилките и се разполовяват, а след това се нарязват на две. Подреждат се в карамела отвън навътре върху карамела. Оставят се настрана.
В купата на миксера се разбива останалото меко масло до крем. Прибавя се захарта и отново се разбива за 2 - 3 минути. Прибавят се един по един жълтъците, разбива се след всеки, прибавя се ванилията и настърганата лимоновата кора. Следва брашното с бакпулвера, като се редува с бътермилка. Готовата смес се оставя настрана.
Белтъците се разбиват до мек сняг и на порции се прибавят към основното тесто, разбърква се внимателно с шпатула. 
Готовата смес се изсипва върху сливите във формата, заглажда се.
Пече се в загрята на 175 градуса за около 50/60 минути, или до суха клека.
Изважда се от фурната и се охлажда за 20 - 25 минути и след това се обръща върху сервизна чиния.

* за да има още по наситен лимонов аромат, настърганата лимонова кора се изсипва в захарта и с пръсти се втрива, след това се добавя в основната смес.
**у нас бътермилк не се продава готов, но може да се приготви, като към основните милилитри прясно мляко, а тук са 120 мл се добави сок от 1/2 лимон. Оставя се за 10 минути и ще се превърне в силно подобие на бътермилк.






Коментари

Популярни публикации