ЯБЪЛКОВИ САНДВИЧ БИСКВИТИ


 МАСЛЕНО ТЕСТО
200 г - рикота
300 г - универсално брашно
200 г - масло, стайна температура
1 с . л - кристална захар
1 ч . л - бакпулвер
щипка - сол
ЗА ЯБЪЛКИТЕ
200  г - кристална захар  + 2 с . л 
2 ч . л - канела на прах, разделена по 1 ч . л.
3 средно големи - ябълки
яйце за намазване на тестото
В купа се смесва рикотата, брашното, маслото на кубчета, захарта,  солта и бакпулвера. С ръка се омесва тесто, оформя се на диск и се завива във фолио. Оставя се в хладилник за 30 - 40 минути.
През това време се почистват ябълките ,но само от семената, не се обелват, и се нарязват на филийки , около 2 - 3 мм .  дебелина. Поставят се в купа и се поръсват с 2 с.  л.  захар и  1 ч . л канела , разбъркват се.
В  купа се разбърква 200 г захар и  другата лъжичка канела. Оставя се настрана. 
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно, около 2 до 3 мм дебелина. С ринг около 7 см се изрязват кръгове. Всеки кръг се намазва с малко разбит с вилица белтък, по рецепта е яйце, но предпочитам за работя с белтък, по избор е. От едната страна се поставя резен ябълка, точно по края на диска и се похлупва с другата част от тестото, като сандвич, леко се притиска края.  Много леко отгоре се намазва посредством четка с малко белтък и се овалва обилно в купата със захарта с канелата. 


Подреждат се в плоска тава.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути, или до хубаво златисто кафяво.
* от захарта с канелата , която е за овалване  може да остане малко захар, аз я прибрах в купичка и я ползвам към чай, към мляко, много е ароматна. Също така и от ябълките може би ще останат няксолко резена, които се хапват с удоволствие.



Коментари

Популярни публикации