ПИКАНТЕН ПАЙ С ТИКВА В ГРЪЦКИ ВАРИАНТ - BUTTERNUT SQUASH WITH FETA & PHYLLO SPIRAL

 

400 г -  пакет кори за баница , разделени на 230 г и останалото количество
113 г - масло, разтопено
1 глава среден размер - жълт лук
1 кг - обелена тиква на по- големи кубчета
сол и смлян черен пипер
40 мл - зехтин Екстра Върджин
2 скилиди - чесън
6 стръка -. зелен лук
245 г - сирене Фета
1 ч . л - суха мащерка
2 с . л - наситнен магданоз
2 -3 щипки лют пипер на люспи
2 шепи - маслини каламата нарязани на дребно
шепа - кедови ядки, леко запечени на сух тиган
сусам

Кубчетата тиква се поставят в купа и се заливат с 2 с . л зехтин, разбъркват се и се изсипват на един ред в плоста тава върху хартия за печене. Запичат се на 200 градуса за около 20 минути, или докато омекнат.
В тиган на умерен котлон се изсипва останалия зехтин, се  прибавя  наситнен лук, посолява се и се запържва до златисто, около 7 - 8 минути. Накрая на готвенето се прибавя и пресован чесън, разбърква се. Сваля се от котлона и се изсипват готовите кубчета тиква, натрошеното сирене, мащерката, люспите Чили пипер, запечени  кедрови ядки, нарязаните маслини,  и наситнен магданоз. Подправя се със сол и смлян черен пипер.  Опитва се на вкус и се коригират подправките.  Всичко се разбърква добре и се охлажда до стайна температура.
Отварят се корите.
Взима се един лист и се покапва с маслото из цялата повърхност. Затваря се с втори лист, покапва се с масло и от дългата страна се поставя от пънката, около 3 - 4 с . л . Затваря се и се навива на руло. Така приготвеното рулото се поставя във форма с ринг  d 26 см добре намаслена посредством четка със зехтин. Следва нова кора покапана с масло и поставена кора отгоре и също покапана с масло, следва от дългата страна поставена плънка и се завива на руло. Поставя се по края на формата. Така се подреждат корите една до друга до изпълване на средата. Отгоре се намазва с масло и се хвърля малко сусам. На няколко места се пробива с остро ножче, за да може да се изпарява правилно останалата влага от тиквата.
Пече се в гореща фурна на 200 градуса за около 45 - 55 минути.
* тъй като този май е с доста масло, а корите са малко по всяка вероятност има възможност да протече, защото и формата е с ринг, затова е добре формата да се постави в плоска тавичка, за предпазване от покапване основата/дъното  на фурната .



От останалите кори се приготва отново същия пай, но в правоъгълна форма
В тавичка около 28/20 см се подреждат 3 - 4 кори ,като всяка е добре покапана посредством четка/лъжица с масло , за целта се разтопява , около 70 - 80  грама масло. По средата на тавичката върху корите се изсипва останалата плънка, разпределя се. Отгоре са затваря с останали кори, като всяка отново се покапва с масло. Корите се подпъхват под основата, да стане като пакетче. Така приготвен с остро ножче се разрязва на 3 - 4 места,  но така че да е само срезката по -средата около  6 - 7 см, без да се стига до дъното. Отгоре се намазва с останалото масло и се посипва сусам.
Пече се в гореща фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути, или до хубаво златисто.



Коментари

Популярни публикации