МЪФИНИ С КРЕМ - MUFFIN DELLA NONNA


 Мъфините на италианската баба, така е основното заглавие на рецептата и аз така го изписвам. Не зная  италианските баби колко са на "ти" с мъфините, но зная, че моята българска  баба, която беше силно градска жена, изобщо не е познавала това наименование, мъфин.  Мъфините (muffin) са излезли от Англия, прехвърли ли са се в Щатите, а в  Европа много по - късно се появяват, но независимо от това са приятни малки кексчета, или основно  радост за децата.
Тези които предлагам са с пълнеж от ванилов крем и наистина са много сочни и вкусни, колкото и да не харесвам мъфин, тези са чудесни, а най-вече са изключително лесни.
МЪФИН
2 малки  - яйца, или 1 голямо
70 г - гъсто пълномаслено кисело мляко
80 мл - прясно мляко
50 г - разтопено масло, може да се замени с олио, по избор е, ползвах масло
200 г - универсално брашно
2 ч . л - бакпулвер
120 г - кристална захар
30 г - натрошен бадем на иглички, или друг вид ядки
1 пакетче - ванилин
КРЕМ
500 мл - прясно мляко
4 - яйчени жълтъка
120 г - кристална захар
40 г - царевично нишесте
1 ч . л - ванилия екстракт
Рецептата не може да попълни 12 броя гнезда за мъфини, затова може да се увеличи двойно ,като продукти
12 - 14 броя книжни капсули
мъфин форма
КРЕМ
Започва се с приготвянето на крема, за да има време да се охлади напълно.
В купа се разбиват  жълтъците и захарта с телена бъркалка. Добавя се нишестето, разбърква се. Млякото се сгорещява и се прибавя половината от него, за да се темперират  жълтъците, при непрекъснато разбъркване.  Връща се сместа в касеролата и се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване. Добавя се  екстракт ванилията. Изсипва се в купа, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади.
МЪФИН
В купа се изсипват всички сухи съставки, а това са брашното, бакпулвера, ванилията и захарта.
В купа се разбърква яйцето, прясното  млякото, разтопеното масло /олиото, и киселото мляко. Течните съставки се прибавят към сухите и се разбива до гладкост с миксер за кратко.
С малка , около 3 - 3.5 см  сладоледена лъжица се изсипва в книжната капсула. По средата се поставя 1 пълна чаена лъжица крем и се затваря с мъфин тесто, като се ползва отново сладоледената лъжица, може да се ползва и обикновена лъжица. Така приготвени се поръсват с иглички филиран бадем, или друг вид натрошени ядки.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 22 минути.






Коментари

Популярни публикации