ТОРТА БАРОЦИ, ТРАДИЦИОНЕН ДЕСЕРТ ОТ МОДЕНА - TORTA BAROZZI - LA STORICA TORTA DI VIGNOLA

 

Обичам фини и елегантни торти и попаднах с тази рецепта на точното място, финес, шоколад и елегантност. Тази тората няма украса, нейната украса е вкусово, поемаш хапка и върху рецепторите се  разнася невероятен, удивителен  вкус на шоколад, кафе,  бадеми и лек нюанс на алкохол, всичко в нея е точно на мястото си, нито повече, нито по - малко. 
Тортата си има история и аз ще си разреша да я споделя, така както съм я прочела при източника, по-долу ще го посоча.
Това е историческа торта от Виньола , малко градче до Модена, Италия. Създадена е още през 1886 годинах  и е наречена Черна торта. През 1907 година създателя й Еудженио Голини я посвещава на своя известен съгражданин архитект Якопо Бароци. От тогава и до днес тортата не е променила името си ,нито рецептата и тя е преминала през вековете и е със същия усех, както преди много години, така и до днес.  Въпреки ,че е приготвена  с най-елементарни съставки  е създала уникална комбинация на вкусове и разкош.


250 г - черен шоколад 65 - 70%
150 г - кристална захар (ползвала съм 120 г захар , това е по избор)
80 г  - разтопено масло
4 - яйца L
80 г - бадемово брашно
10 г - смляно кафе
50 мл -. тъмен ром
щипка -  сол
Разтопява се маслото заедно с шоколада на водна баня. Сваля се от котлона и се разбърква ,докато се получи хубав лъскав крем. Оставя се настрана.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци
Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг.
Жълтъците заедно със захарта се разбиват до плътен крем, около 5 - 7 минути. Прибавя се кафето и рома, разбива се . Добавя се и охладения шоколад и отново се разбива, а накрая бадемовото брашно. Сместа става тежка и плътна.
На три порции се прибавят разбитите белтъци и се разбърква внимателно с шпатула.
Сместа се изсипва с добре намаслена и леко поръсена с брашно форма d 24 см. На дъното на формата може да се постави хартия за печене.
Пече се в затоплена фурна на 170 - 175  градуса с вентилатор,  за около 30 - 35 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се и се охлажда в самата форма, а след това се оставя в хладилник за 2 часа.



Коментари

Популярни публикации