ZUCA GRATINATA ALLA SICILIANA - СИЦИЛИАНСКИ ГРАТИН С ТИКВИЧКИ



около 1 кг - тиквички, не по - малко от 1 кг
2 с . л - каперси в марината
10 бр - чери домати
50 г - галета
2 с . л . зехтин Екстра Върджин и още за поливане
2 с . л -. пармиджано
черен пипер, сол, риган, сухи италиански подправки,  по избор черни маслини, босилек
Тиквичките се нарязват на кубчета.
Доматите се нарязват на две. Ако не се разполага с чери домати може да се ползва един голям домат , който е за салата и е добре узрял, като се отстрани пулпата и се нареже на кубчета, така и направих, защото не ми се ходеше в този неприятен дъжд до магазина.
Към галетата се добавят супените лъжици зехтин и добре се разбърква.
Каперсите се изплакват под студена вода, отцеждат се.
В тавичка подходяща за печене се поставя на дъното хартия за печене. Изсипват се кубчетата тиквички. Подправят се със сол и смлян черен пипер и се поръсват със сухи италиански подправки и се полива  с тънка струйка зехтин.  Следват доматите,  които също се подправят с подправките, следват каперсите,  малко маслини, които са по изобор, покапва се отново  със зехтин,  поръсва се с настъргано пармиджано, риган  и се покрива, или по точно се поръсва с трохите от  галетата разбъркани със зехтина.
Така приготвена тавичката се поставя в гореща фурна на 180 градуса за около 30 минути, не повече, за да може тиквичката да остане хрупкава.
Сервира се, като предястие или като основна вечеря.






Коментари

Популярни публикации