ЧИЙЗКЕЙК С ТИКВА

 

БИСКВИТЕНА ОСНОВА
300 г - какаови бисквити
150 г - разтопено масло
КРЕМ
500 г - сирене Филаделфия, или друго подходящо с добър и плътен вкус
250 мл - сметана 35 %
1/4 ч . л . - кремотартар, ако има наличен
100 г - кристална захар 
300 г - сварена/печена тиква
канела на прах
200 мл - сметана 35% за заливка на тортата + 2 с . л.  кристална захар
Бисквитите се смилат в блендер. Изсипват се в купа, прибавя се разтопеното масло и хубаво се разбърква до мокър пясък. Готовата смес се изсипва в тортена форма d 22 см и с обратна лъжица хубаво се притиска. Така приготвена се оставя в хладилник за 1 час.
Обелената тиква се нарязва на кубчета , сварява на пара или се запича във фурната за около 20 - 25 минути, или докато омекне. С пасатор се довежда до пюре. Добавя се сиренето, захарта и се разбърква добре От опит бих споделила, че добавям само сиренето , а захарта в последния момент, за да не се разводнява тиквеното пюре, това е само като съвет. Добавя се канела на прах, около 1/2 ч . л . но е по вкус.
Сметаната се разбива до сняг с 1/4 ч.л. кремотартар (той е за стабилизация на сметаната, но не е задължителен, ползвам го защото го имам на разположение) .  Внимателно се прибавя към тиквеното пюре и се разбърква с шпатула до фин крем.
Изсипва се върху бисквитената основа.
Готовата торта  се оставя в хладилник за 1 нощ.
След това време се разбива сметаната от 200 мл със 2 с . л . захар  до сняг и се залива отгоре  тортата, оформя се.
* по избор към тиквеното пюре може да се добави малко желатин, около 3 - 4 грама  предварително залят със студена вода, и след като набъбне за 10минути се разтваря на водна баня и се прибавя при разбъркване към тиквеното пюре.
** кристалната захар в крема е сведена до минимум, само 100 г, така че при желание и вкус  би могло да се вдигне до 150 г






Коментари

Популярни публикации