ВЕГЕТАРИАНСКИ КУСКУС

 

4 с . л . -  зехтин Екстра Върджин
1 средна по големина глава - лук
2 скилиди - чесън
1 среден по големина - патладжан
2 средно големи - тиквички
1 червена - чушка
1 ч . л - смлян кимион
1 щипка - кайенски пипер
1/2 ч . л - джинджифил на прах
1/2 ч . л - смлян бахар, това са около 4 - 5 зърна
400 г - консерва домати
200 мл - зеленчуков бульон
1 малка консерва - грах
50 г - сушени боровинки или кайсии 
200 г - кускус на Divella
2 с . л - наситнен кориандър, или наситнен магданоз
сол и смлян черен пипер

Лукът и чесъна се наситняват.
Патладжаните, тиквичките и чушката се нарязват на големи кубчета.
Загряват се 3 с . л . зехтин и в него се запържват лукът и чесъна за кратко, или докато стане стъклен. Прибавят се патладжаните, тиквичките и чушката и се задушават за около 5 - 7 минути при периодично разбъркване.  Всички подправки се смесват в купичка, без кориандъра и се прибавят. Разбърква се и готвенето продължава за още 2 - 3 минути.


Към зеленчуците се прибавят доматите, бульона и грахът и сухите боровинки. Ако се ползват сухи кайсии, то те се нарязват на дребно. След като заври се намалява огъня и готвенето продължава за около 25 минути, или да остане на мазнина.
Приготвя се кускуса според указанието на производителя, или се вари в 1 -1 1/2 литра вода за около 12 - 13 минути. Отцежда се и се добавя 1 с . л . зехтин. ( предпочитам 1 с . л . масло) 
Зеленчуците се сервират със сварен кускус и се поръсва с кориандър, а за тези които не търпят аромата на кориандъра се наситнява магданоз.







Коментари

Популярни публикации