МЕКСИКАНСКИ КОКОСОВ ФЛАН



Тази рецепта е за един от най - вкусните мексикански десерти, емблематична за Мексико , също и за Испания и Португалия. Впечатлява със семплите си продукти, и въпреки това  е със зашеметяващ вкус, плътен, но и ефирен ,ароматен на кокос и хубава ванилия.


120 г - кафява захар за карамела
400 мл - кокосова сметана
400 мл - кондензирано мляко без захар на  NOY NOY, или друго подобно
200 г - сладко кондензирано мляко
50 г - кафява захар
6 - яйца L
1 ч . л- ванилова паста
за поръска на външните страни - леко запечен кокос чипс
Форма за печене d - 20 см и тавичка за водна баня
Фурна - 170 градуса

Яйцата се счупват в купа и заедно със 50 г кафява захар се разбиват с телена бъркалка, прибавя се и неподсладеното кондензирано мляко, разбива се с бъркалката. Добавя се кокосовата сметана, разбърква се добре, следва ваниловата паста и се прибавя сладкото кондензирано мляко. Цялата смес добре се разбърква и се оставя настрана.
В касерола се стопява 120 г кафява захар до златист карамел. Изсипва се във формата и отгоре са налива течната смес.
Пече се на водна баня на 170 градуса за около 60 минути. Проверява се за готовност с дълго дървено шишче и ако излезе чисто означава, че е готово изпечен. 

Изважда се и се охлажда до стайна температура в самата вода, която е в тавичката от водната баня. След това време заедно с формата се оставя в хладилник за 1 - 2 часа.
Преди да се сервира се прокарва тънък нож между флана и стените на формата и се обръща в сервизна иния. 
Декорират се страните му  с леко запечен кокосов чипс на сух.




Коментари

Популярни публикации