КЕЙК С КОНСИСТЕНЦИЯ НА ПУДИНГ

 

4 -  яйца L
80 г - кристална захар
50 г - царевично нишесте
325 г - пълномаслено кисело мляко
8 г - бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
1 ч . л - ванилия екстракт
пудра захар за поръска
Яйцата се раделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците и захарта се разбиват с миксер около 5 - 7 минути. Трябва да изсветлеят и да се сгъстят и когато се вдигнат бъркалките на миксера капките да могат да рисуват цифри. Добавя се киселото мляко, разбива се за кратко и се прибавя през цедка нишестето, бакпулвера и ванилията. Разбива се за кратко.
Белтъците се разбиват на сняг и малко по - малко се прибавят към жълтъчната смес, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне обема им.
Приготвя се форма около 22 см добре намаслена с парче масло и леко покрита с  брашно и изтупана. На дъното се поставя хартия за печене.
Изсипва се кейковата смес, заглажда се.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 35 минути. Винаги се прави тест проверка с дълго дървено шишче.
След като е готов напълно се отваря малко вратата на фурната , подпира се с дръжката на дървена лъжица и се оставя така,  докато се охлади. По време на печенето този кейк много се вдига, надува се,  но при охлаждането спада, така си е и по рецепта.
Също така по време на печенето може да се разпука отгоре, но не е проблем, защото след като се извади от фурната и е охладен напълно се обръща в сервизна чиния. 
Поръсва с пудра захар.


 
 

Коментари

Популярни публикации