ХЛЯБ - КИФЛА С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО


240 мл - топло прясно мляко
75 г - кондензирано мляко със захар *
1 - яйце L
30 г - кристална захар
7 г - суха мая
520 г - универсално брашно
2 г - сол
50 г - масло на стайна температура 
и още
45 г - масло на стайна температура
45 г - кондензирано мляко със захар *


В купата на миксера се разбива с телена бъркалка млякото, кондензираното мляко, яйцето и захарта. Прибавя се маята и отново се разбива. Прибавя се брашното и солта. Не се добавя повече брашно, рецептата е изключително точна.
С куката за тежко тесто се замесва, докато образува топка. Прибавя се на кубчета мекото масло и се оставя да се измесва на средна скорост за 10 минути.  След като се оформи хубава топка и е "почистило" стените на купата се изважда .Тестото е меко, фино, нелепнещо по ръцете . Поставя се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
От втасалото тесто  се откъсва 2/3 и се разточва на правоъгълник,  около 25/30 см. Изравняват се страните му и се навива на руло. Нарязва се на 7 - 8 парчета равни по големина. Така нарязани се подреждат  едно до друго в кейкова форма намаслена с парче масло. Останалото тесто по същия начин се оформя и се поставя в по-малка кейкова форма. 


Покриват се формите и кифлите се оставят да втасат за 1 час.
Намазват се с яйце, ползвам винаги само белтък, той по трудно прегаря, но това е по избор и се вкарват в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 - 25 минути. Винаги се прави тест -проверка с дълко дървено шишче, и ако излезе чисто без полепнали трохи, говори, че кифлата е добре изпечена.
Още горещи и както са във формите се намазват посредством четка обилно с кондензираното мляко разбито с мекото маслото. Оставят се да се охладят и се изваждат от формите.
* /** ще уточня , за тези които се запитват , кое кондензирано мляко се ползва, защото общото название е кондензирано мляко, но има разлика, а и сега точно ме попитаха, кое се ползва. Ползва се това мляко в консервна кутия и когато се купува кутията се разклаща и ако се чува бълбукане то това говори, че е кондензирано мляко за кафе, то не ни трябва, а при разклащане на консервата, ако не се чува никакъв звук, говори ,че е гъстото, тежкото кондензирано мляко , което ни трябва за този вид сладкиш.





Коментари

Популярни публикации