СМЕТАНОВ СЛАДКИШ СЪС СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

 

Получих подарък  3 кг сушени сини сливи и 10 пакета сушени червени чушки. На чушките много се зарадвах, ще ми трябват по коледното време, сливите даже и не ги погледнах, какво да ги гледам, сушени сини сливи, нищо особено. Оставих ги на плота, докато се чудех къде да ги прибера. Докато се суетях усетих, че Марчев обикаля около тях и взима с шепа. Хм..чак пък толкова.. погледнах ги , на вид разкошни,  огромни , лъскави и като свежи, пипнах ги  и ги усетих,  меки и влажни, но и напълно сухи, опитах ги , наистина не бях очаквала толкова сладост, сочни,  мекота, свежест в сушена синя слива. 
Ще бъда малко многословна за да разкажа, за този наш приятел и бивш колега,  от който получих подаръците, колега от Външна търговия, ние  с Марчев сме кадри на  бившата Външна търговия, за съжаление вече я няма тази изключително добра търговия,  съсипаха я, но това е разговор  за друг път. След като си тръгнахме  от Външна търговия всеки пое по свой път, ние с Марчев в една посока, друг, като този наш приятел,  в съвсем друга посока, или казано стана производител на плодове, ябълки и сини сливи. Нищо не разбираше от отглеждане на плодове, само имаше наследствена земя в едно подбалканско селце. Нае специалисти, за да му се обясни съвсем нагледно, как се копае дупка за дръвче, как се посажда и как се полива, всичко е от значение, когато искаш да бъдеш добър. Първите години бяха за него най - трудни, изключително много грижа и много работа, но той успя! Сега е виден наш производител на тези разкошни плодове, отгледани с огромна грижа, но те му се отплатиха, плодовете дадоха всичко от себе си, той го заслужава.


ОСНОВА
100 г - много меко масло
40 г - кристална захар
щипка - сол
1 пакетче - ванилия
50 мл - сметана 30%
200 г - универсално брашно
1/4 ч . л - бакпулвер
ПЛЪНКА
250 г - едри ,меки сушени сини сливи
80 г - орехи
ЗАЛИВКА
350 мл - сметана 30%
70 г - кристална захар
1 пакетче - ванилия
2 - яйца L
2 с . л - сладко от портокалови корички, или настъргана портокалова кора от 1 портокал
50 г - царевично нишесте

Започва се  с приготвянето на основата.
С миксер се разбива маслото, солта, захарта и ванилията до крем. Налива се сметаната, разбива се за кратко и се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Събират се съставките, оформя се топка тесто , завива се в свежо фолио и се оставя за 1 час в хладилник.
Докато се изчаква да се охлади се подготвят сливите.  Във всяка слива се поставя по половин орехова ядка, леко се притискат в ръката. Ако сливите не са много едри се слепят две една в друга, като помежду им е ядката, свиват се в ръката , за да се споят една в друга.
Покрива се с хартия за печене дъното и стените на форма с ринг d 22 см.
Охладеното тесто се разточва с дебелина около 3 - 4 мм. Изрязва се кръг с големината на дъното на формата и се поставя на дъното. От останалите изрезки се оформят ленти, около 3.5 см и се поставят около основата. С пръсти внимателно се захващат с основата. Надупчва се с вилица и се оставя  в хладилник, докато загрее фурната на 170 градуса с вентилатор.
Поставя се формата с масленото  тестото да се пече,  за около 15 минути.
Докато се пече се смесват продуктите за заливката, добре се разбъркват с телена бъркалка.
Изважда се формата от фурната и се подреждат върху маслената основа  готовите сливи. Заливат се със сметановата заливка.
Връща се във фурната и се пече отново на 170 градуса за още 30 - 40 минути, или докато борда се отдели от стените на формата.
Изважда се и се охлажда напълно и се освобождава от ринга.
* съвсем възможно е малко да протече сметановата заливка по време на печенето, затова е добре под формата да се постави плоска тавичка, за да се прадпази дъното на фурната от петна, само като съвет да се приеме.
**когато работя маслено тесто и след като го оформя във формата винаги ми остава по една малко топка, малко тесто. Не е нито да го прибера, не е да го съхранявам, защото всяко маслено тесто си има своята си рецепта, както е тук, затова изрезките ги оформям на малки бисквитки, те са много вкусни  към чаша хубаво кафе.
















Коментари

Популярни публикации