ЛЕСЕН ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ С КРЕМ ВАНИЛИЯ


500 г - кори за баница
6 - 7 - ябълки , средна големина
180 г - разтопено масло
1 ч . л - канела на прах
2 с . л - кафява захар
2 шепи - златни стафиди
настъргана кора от 1 лимон
50 мл - ром
КРЕМ
3 - яйца L
500 мл - прясно мляко
160 г - кристална захар
150 г - семолина
1 ч . л - ванилова паста, или 2 прахчета ванилин
изрезани  цели парчета кори от 1 БИО лимон
1 пълна с. л - масло

Първо се приготвя крема, като се изсипва млякото в касерола, добавят се целите лимонови кори и се поставя на умерен котлон  да се сгорещи. В купа се се разбърква захарта и семолата, прибавят се яйцата и с телена бъркалка хубаво се разбъркват. Добавя се половината от горещото прясно мляко при разбъркване. Сместа се връща обратно при горещото мляко и на умерен котлон се сварява гъст крем. Сваля се от котлона, отстраняват се лимоновите кори,  прибавя се ванилията и маслото. разбърква се до стопяването му. Прехвърля се в по отворена купа, покрива се плътно с фолио и се оставя настрана до пълното му охлаждане.
Маслото се разтопява.
Ябълките се почистват от корите и семената. нарязват се на средно големи кубчета.  В тиган от  разтопеното  масло се сипват 4 с . л . прибавя се захарта,  прибавят се ябълковите кубчета, хвърлят се стафидите , настърганата лимонова кора, канелата, и малкото ром. Поставят се на умерен котлон за около 5 - 7 минути при внимателно разбъркване. Важното е ябълковите кубчета да останат цели, да не се превърнат в ябълково пюре, а само да поемат аромата от алкохола и канелата. Свалят се от котлона. Оставят се да се охладят. Ако плънката не е достатъчно сладка, това зависи от вида на ябълките, винаги може да се приготви с малко повече захар, всичко е въпрос на избор и вкус.
Отварят се корите. 
Първата кора се покапва с разтопено масло. Покрива се с втора кора и също се покапва с масло. По дългата страна на корите посредством пош,  не е необходим накрайник, а поша се срязва с ножица в долната си част, така е най-удобно,  се нанася крем по дължина.  Колко ще е крема зависи от желанието, при мен бяха две средно дебели линии, а върху тях, или  плътно до тях се поставя плънка от ябълките, около 3 с . л . като се разпледелят. Двете кори внимателно се захващат и навиват на руло. Следват нова кора, покапва се масло, не се щади маслото, покрива се с втора кора, масло, крем, и ябълковата плънка. завива се руло. Така приготвени рулата се поставят в добре намазана с масло плоска тава, най-удобно е тавата от фурната. Разрязват се предваритерно с нож  на парчета с желана големина и се намазват посредством четка с останалото масло.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 25 -30 минути , или до хубаво златисто.
Изважда се тавата от фурната  и се оставя да се охлади. 
Щруделите  се поръсват се с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации