ЛЕСЕН И БЪРЗ КЕЙК С КИСЕЛО МЛЯКО И ШОКОЛАДОВИ КАПКИ - CIAMBELLA CON GOCCE DI CIOCCOLATO CHE NON AFFONDANO IN COTTURA


300 г - универсално брашно
6 - яйца L
щипка - сол
100 г - картофено нишесте
250 г - гръцко кисело мляко
250 мл - царевично олио / слънчогледово
250 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
100 г - шоколадови капки
16 г - бакпулвер
пудра захар за поръска


Шоколадовите капки се поставят във фризер за около 1 час, може и повече. По този начин те няма да потънат в тестото, поне така споделя авторката на рецептата.
Яйцата, ваниловата захар, щипката сол и захарта се разбиват на висока скорост,  за не по- малко от 10 минути. Трябва да увеличат обема си двойно, да изсветлеят максимално и да са много пухкави и когато се свалят бъркалките на миксера от капките да се чертаят  цифри, това говори за добре разбита смес. Намалява се скоростта на миксера и се прибавя олиото при разбиване, следва кисело мляко. Брашното ,нишестето и бакпулвера се прибавят на малки порции през цедка и се разбърква хубаво с шпатула, за да не спадне обема на яйцата.
Така приготвената смес се изсипва в добре намаслена форма с парче масло и леко поръсена и изтупана с брашно и d . 24 - 26 см.
Пече се на 165 - 170 градуса за около 50 - 60 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се, охлажда се за 30 минути в самата форма и се обръща в сервизна чиния. 
Поръсва се с пудра захар.






 

Коментари

Популярни публикации