PATSAVOROPITA - GREEK OLD RAG PIE - ГРЪЦКИ ПАЙ ОТ СТАРИТЕ ТЕФТЕРИ

 



Видях рецептата при един от най-добрите гръцки кулинари, това е  MasterChef Akis Petretzikis, хареса ми и реших да я приготвя, освен това у нас баниците винагти са се харесвали. Баницата е хубава, изключително много хрупкава, такава каквато и очаквах, и това е хубавото й, защото поне аз не харесвам меки и влажни баници.

400 г - сирене Фета
200 г - сирена, каквито ви се намират. Имах малко скаморца, малко български кашкавал и малко грюер. Настъргват се.
2 - яйца L
1 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - смляно индийско орехче
300 г - гръцко кисело мляко
450 г - кори за баница
150 мл - зехтин

В купа сиренето се натрошава, прибавят се яйцата и другите видове сирена,  киселото мляко, черен пипер и индийското орехче. Всичко се разбърква добре.
Намаслява  добре със зехтин от общото количество  посредством четка кръгла тавичка с d 28 см.
Отварят се корите.
Първата кора се поставя в тавата, така че 1/3 от нея да е извън тавата.  (по този начин сложих две кори, защото българските ни кори са малко по тесни, за разлика от гръцките, това няма да е проблем за баницата.) Покапва се със зехтин. Следва още една кора, покапва се със зехтин, свива се като хармоника, това е важното за направата на тази рецепта и се поставя покрай стените на тавичката. По този начин се оформят 4 - 5 кори покапани със зехтин и свити като хармоника.
Поставят се една до друга в тавичката. След като този слой е готов се изсипва цялата плънка, разпределя се. Леко се поръсва със зехтин. Затваря се с нови 4 - 5  кори поръсени със зехтин и свити като харминика и поставени една до друга в тавичката. Важно е да се запълни празното пространство с кори намачкани на хармоника. Покапват се със зехтин. Хващат се краищата на кората, която е извън тавичката и се свиват като борд около стените й. 
Баницата е готова за фурната.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса с вентилатор за 60 минути. 
След като е изпечена добре се изважда от фурната, охлажда се и се изважда и от тавичката, поставя се върху голяма дъска. Както споделя Chef Akis Petretzikis се нарязва в тишина, тук е малко приятен  хумор от негова страна, за да се чуе  приятен пукот и шум на препечени и  изключително хрупкавите й кори.









Коментари

Популярни публикации