НАЙ - ХУБАВАТА ГРЪЦКА БАКЛАВА С 43 ЛИСТА

 

По коледно време е традиция да се приготви баклава. Всяка година правя и се стремя винаги да е нов вид, да е нещо малко по различно и съм пуснала в блога си най-различни рецепти за баклава,  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0 ,  ама то какво може да е по - различно, винаги е с кори, работя само с готови фини кори,  смес от ядки, и масло, и повече масло, това е в основата на всяка една баклава, маслото. Когато видя рецепта със 125 грама масло я отминавам, за мен не е добра рецепта, защото,  която и да е баклава се приготвя поне с 300 грама масло. Така и тук, маслото е много, но винаги по време на печенето това масло някъде изчезва, и баклавата се превръща в малка сладка симфония.

43 броя фини кори за баклава.  ( ползвам  фини турски кори за баклава )
700 г - хубаво масло
200 г - смлян шамфъстък *
300 г - смлени орехи
100 г - галета
1/2 ч . л - смлян карамфил, не го пропускайте, дава прекрасен лек аромат
1 ч . л - канела на прах.
СИРОП
1 кг - кристална захар
700  мл - вода
1 лимон нарязан на четири
Маслото се разтопява.
Ядките се смилат в блендер, но така че да има и малки парченца. Изсипват се в купа, прибавя се подправките и галетата, разбъркват се.
Тавичката с размер 35  / 23 -  25   см много добре се намаслява посредством четка, така че се хващат и стените й. Тавичката трябва да е голяма, за да може добре да се разположат листата, защото ако е по - малка, баклавата ще е сбита и няма добре да се напои със  сиропа, това го пиша от опит , да се приема само като съвет.
Корите се поставят в едната страна на тавичката и се изрязват по размера й.  Изрезките, които са по-тесни ленти се поставят една върху друга и се покриват с фолио, за да не съхнат.
Започва се с целите кори, поставя се една кора в намаслената тавичка, покапва се с маслото, не се намазва, а покапва с лъжица/четка, така корите няма да залепват една с друга и ще има въздух между тях. Покрива се с втора кора също се покапва с масло и трета кора също се покапва с  масло. На третата кора се разхвърлят част от ядките, като един пласт не много сбит. Покрива се със следваща кора ,покапва се с масло и т.н. като на всяка трета кора се разхвърлят ядки. След 20 кора се започва с корите ,които са отделени, това са тесните ленти, които се поставят върху другите една до друга, покапват се с масло и на всяка трета кора/ленти се разхвърлят ядките. От останалите 20 броя цели кори се отделят 4 броя, покриват се да не съхнат, те ще послужат за горната страна на баклавата. Продължава се да се нареждат кори, масло,  ядки и накрая се завършва с отделените 4 броя кори, които  се подреждат една върху друга, без ядки,  като всяка се покапва с масло. Така приготвена баклавата се оставя на студено да замръзне, това е около 1 час. След като добре е замръзнала може да се разреже на ромбоиди или квадрати. Останалото масло леко се затопля и се излива между ромбоидите /квадратите. Върху всеки ромбоид/квадрат се забожда по една розичка карамфил.
Така приготвена се пече се точно на 150 градуса за 1 час и 30 - 35  минути, трябва да се забелязва как се открояват изпечените кори.
Десет - петнадесет  минути преди  да се изкара баклавата от фурната се започва с приготвянето на сиропа.
В тенджера се изсипва цялата захар, прибавя се водата и разрязания лимон на четвъртини. Поставя се на котлон и при разбъркване са сварява сироп за 3 минути. Времето се засича след като заври. Изключва се котлона , но се оставя върху него, за да е горещ сиропа, това е важно.
Изважда се горещата баклава и веднага се залива с горещ сироп, да точно така, гореща баклава и горещ сироп. Трябва да се чуе изсъскването на баклавата по време на изливане на сиропа. Оставя се на стайна температура за около 3 - 5 часа. 
* ядките може да са само от един вид, или смесени лешници, орехи, ..по избор





Коментари

vesela каза…
Изглежда страхотно тази баклава, аз също обичам д правя всяка година нова рецепта.
ММ каза…
Благодаря! Баклавата е разкошна, много е маслото наистина, но то някак изчезва между многото кори, и най-вече че не се стича сироп, той напълно се поглъща от хубаво изпечените кори, заслужава си да се пробва, много крехка и сочна. За много години! Поздрав!

Популярни публикации