СВЕЖА ЯБЪЛКОВА ТОРТА


Предлагам много свежа и бързо приготвяща се торта с ябълки. Това е " kuche"
 , или казано съвсем кухненска торта, може да се приготви и в кръгла форма или правоъгълна. Продуктите са много елементарни, но въпреки това е с превъзходен , лек, свеж вкус и е много подходяща за деца.

1 кг - ябълки, добре е, ако са по - сухи
200 г - маслени бисквити
125 г - масло на стайна температура
150 г - пудра захар*
1 ч . л - канела на прах
1 пакетче - ванилия
100 г - смлени ядки по избор, ползвах смлени лешници, като леко предварително  ги запекох във фурната на 180 градуса за 7 - 8 минути
200 г - заквасена сметана за заливка + 1 - 2 с . л.  кристална захар

Ябълките са почистват от кората и семената и се настъргват на едро ренде. Отцеждат се с ръце и се поставят в купа. (за удобство и бързина ги поставих в купа за  подсушаване на салати и завъртях няколко пъти, те бързо изпускат сока си, който с удоволствие изпих.)
Бисквитите се смилат в блендер до прах, или се поставят в по-голямо найлоново пликче и с точилка се разтрошават.
Маслото се разбива със захарта до крем, прибавят се ябълките, смлените бисквити, канелата на прах, ванилията и натрошените на ситно ядки. Всичко много добре се разбърква и се изсипва във форма по избор, ако е кръгла нека да е с ринг и d 20 см.
Заквасената сметана са разбърква със захарта с телена бъркалка, докато се стопи захарта.  Излива се върху тортата, заглажда се.
Оставя се за 1 ч в хладилник.
* захарта винаги може да се коригира зависимост от сладостта на плодовете



Коментари

Популярни публикации