ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ПАТЕШКА МАЗНИНА

 

Никое масло/олио не може да се сравни с печени картофи в патешка мазнина. Те стават хрупкави отвън , а отвътре са с мек център, кремообразни.
Когато печете патица съберете мазнината, която се е отделила , тя ще послужи точно в момента, когато ви се приискат картофи на фурна.

2 кг - картофи, по възможност да са с еднакъв размер
1 ч . л - суха мащерка или 1 шепа свежа
1 ч . л - сух розмарин, или 1 шепа свеж
3 скилиди - чесън
100 - 120 г - патешка мазнина
1 ч . л - сода бикарбонат
1 с . л - сол
и още
сол на люспи, смлян черен пипер

Измиват се и обелват картофите. Изплакват се под студена вода.  Нарязват се на големи почти еднакви кубчета, до колкото е възможно. С вилица се надрасква частта от която са срязани, няколко пъти по дължина. Поставят се в купа със студена вода и се оставят настрана до ползването им.
На котлон се поставя тенджера с достатъчно вода, прибавя се лъжичката сода бикарбонат, солта и всички билки. Оставя се да заври. Картофите се отцеждат и изсипват в тенджерата във врящата  вода. Оставят се за около 20 - 30 минути да се сварят до готовност. Времето за варене до готовност на картофите зависи много и от сорта им. 
В тавичка за печене се изсипва патешката мазнина. Хвърлят се и скилидити чесън но само  обелени и разпукани .
След като са готови картофите се отцеждат и се оставят да 5 минути  леко да се охладят. През това време тавичката се вкарва в горещата фурна на 190 градуса за 5 минути. След това се изважда тавичката, отстраняват се скилидите чесън и се подреждат картофите с дупето нагоре. поливат се с мазнината и се вкарват във фурната на същите градуси.
Пече се за около 20-23 минути, като на 15 -та минута се обръщат обратно и печенето продължава до готовност.
След като са напълно готови се изважда тавичката, прибавят се скилидите чесън, посипват се с още малко розмарин и се допича за още 10 минути.
Изваждат се и се посипват с малко сол на люспи и смлян черен пипер.



Коментари

Популярни публикации