ПОРТОКАЛОВ ПАН БРИОШ

 

Разкошна ароматна рецепта видях при Ивана Кръстева, най-долу ще пусна и адреса към блога й.  Приготвя се с квас, но аз нещо не се разбирам с този квас, опитвах, захранвах и накрая едно нищо се получаваше и го хвърлях, въпреки че спазвах рецептата. Освен това нещо и вкусове не ми допада, не мога да разбера, защо ми киселее, а е така, защото купувах хляб с квас от една пекарна и ми е кисел на вкус, а и с аромата, който има не ми допада, може и в мен да е грешката, не знам, но така или иначе рецептата я приготвих със свежа мая, това си зная, това си мога.

260 г - брашно с протеин 12%
100 г - брашно Манитоба
3 г - до 4 г - свежа мая, може да се ползва и суха мая 1 малка чаена лъжичка
120 мл - прясно мляко, стайна температура
1 - яйце L
1 - яйчен жълтък
100 г - кристална захар
35 мл - олио
1 ч . л -. ванилия екстракт
2 - БИО портокала, настъргана кора
1 БИО - лимон , настъргана кора
50 г -  светло кафява захар
щипка - сол

Двата вида брашна се смесват.
В купата на миксера се изсипва маята,  половината от прясното мляко и  малко от общата захар. Разбърква се с телена бъркалка и се оставя за 15  - 20 минути да се активира. Прибавят се останалата захар,  яйцето и жълтъка, разбива се на ниска скорост ,докато се приемат, следва ванилията, прибавя се и останалото мляко , като се редува с брашното и щипката сол. Замесва се тесто и бавно се налива олиото при постоянно  размесване на ниска скорост на миксера. Измесването продължава, докато се приеме мазнината и тестото се отдели от стените на купата и се получи хубава топка тесто. 
Спира се измесването и купата се покрива с кухненска кърпа и се оставя тестото за 30 минути.
Върху  леко набрашнен  плот се изсипва тестото и без да се натиска се разточва с точилка на правоъгълник около 25/15 см. Изравняват се страните.  Поръсва се с кафявата захар, разпределя се и отгоре се поръсва с настърганите кори от цитрусите. Завива се на руло , леко се прищипва и се подгъват крайчетата навътре, и се поставя в кейкова форма за 1 литър , която е покрита с хартия за печене. ( за да може хартията да не се движи и лесно да се постави във формата е необходимо да се напръска с вода, ползвам шише спрей, смачква се и се отваря върху кейковата форма.)
Формата се покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на постоянна температура от 25- 26 градуса, а това може да стане във фурната само на включено осветление, без да са включени градусите. Втасването е бавно, при мен беше за 1 нощ. На сутринта беше изпълнил формата. Намазва се с прясно мляко, посредством четка и се посипва обилно с перлена захар.
Пече се в затоплена фурна на  170 градуса за около 35 -  40 минути ,винаги се прави тест - проверка с дълго дървено шишче и ако излезе чисто без трохи означава е е добре изпечен бриоша.
Охлажда се за 20 минути и се изважда върху решетка.








Коментари

Популярни публикации