ГРЪЦКА ПИЛЕШКА КАПАМА - GREEK CHICKEN KAPAMA


около 600 г - пуешко филе
60 мл - зехтин Екстра Върджин
2 големи глави - жълт лук, нарязан на по-едро
3 скилиди -  чесън
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
щипка - зърна черен пипер
1 ч . л - сух риган
1 ч . л - кристална захар
1 ч . л  - канела на прах *
1 - дафинов лист
2 пръчки - канела
1 ч . л - червен пипер
1 - 2 розички - карамфил
700 г - плътни домати от консерва
2  пълни ч . л - доматена пюре
1 ч . л - люспи Чили, по избор
30 мл - сухо бяло вино
магданоз за поръска
**


По рецепта се ползват 8 броя пилешки бутчета, но в момента не разполагах, затова ползвах пуешко филе, и не съм сгрешила.
Пуешкото месо е плътно, с дебели страни, нарязва по диагонал на големи парчета. Поставя се в купа и се посипва и от двете страни със сол,  канела на прах, смлян черен пипер .
Поставя се в тенджера с дебело дъно със сгорещен зехтин и се запържва по 4 минути на страна, или докато се образува запечена коричка. Изважда се в чиния и се оставя настрана .
В същата тенджера се налива виното да деглазира за 1 - 2 минути. Прибавя се наситнен лук и се задушава за около 10 минути на ниска температура при периодично разбъркване. Лукът трябва да добие кафеникав цвят. След като е готов се прибавя настърган на ситно ренде чесън и се разбърква. Добавят се доматите, доматеното пюре,  дафиновия лист, смлян черен и  пипер на зърна, риган, ако се ползва Чили пипер,  червен пипер, кристалната захар, розичките карамфил,  канелата на пръчки,  пуешкото месо и соковете, които са се отделили. Похлупва се с капак и се оставя на слаб котлон да къкри за 1 час при периодично разбъркване. След 1 час се отхлупва и се оставя на средно силен  котлон за 30 минути , при периодично разбъркване,  да се сгъсти достатъчно, да няма прекалено много течност. Опитва се на вкус и ако е необходимо се добавя още малко сол и кристална захар. Посипва се с наситнен магданоз.
Поднася се с картофено пюре, или ориз Басмати- https://cookwithmarcheva.blogspot.com/
може и с дребна паста посипана с гръцки кашкавал - Кефалотири или настърган пармезан. Всичко е по вкус и избор.
Към разкошната гръцка пуешка капама предложих  за гарнитура задушен ориз Басмати.
* не отхвърляйте канелата, точно тя придава невероятен вкус и аромат на пилешката капама и без нея няма да се получи очаквания резултат.
** ..... и нека да се знае, че тази гръцка капама няма нищо общо с тази която знаем и се приготвя у нас, двете са изключително различни и по състав на продуктите , също така и подправките, по начина на готвене,  и въпреки всичко е изключително вкусна, заслужава си вниманието.



 

Коментари

Популярни публикации