БИСКВИТКА С ШОКОЛАД И КАНЕЛА - OVIS MOLLIS


160 г - брашно 00
40 г - картофено нишесте
50 г -  високомаслено какао
100 г - пудра захар
5 твърдо сварени - яйчени жълтъка
150 г - масло на стайна температура
1/2 ч . л - канела на прах
ГАНАШ
200 г - черен кувертюр
70 г - прясно мляко
30 г - масло
2 - 3 щипка канела на прах

Твърдо сварените  жълтъци се минават през цедка, за да са въздушни.
В купа се разбърква брашното, пресятото какао, пудрата захар, канелата на прах, картофеното нишесте.
В купа се разбива с миксер на висока скорост мекото масло със захарта за около 3 минути до крем.  На три приема се прибавят сухите съставки на ниска скорост на миксера. Накрая се добавят и жълтъците, размесва се за кратко и се оформя  топка тесто.
Завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
От охладеното тесто се откъсват равни по размер топчета, около 25 грама всяко. 
Подреждат се в тава с хартия за печене с малко разстояние едно от друго.
В средата на всяко топче се прави вдлъбнат белег с показалец, а може и да се ползва коркова тапа, без да се стига до края.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 13 - 15 минути.
След като се извадят се оставят да се охладят в самата тава.
Докато са все още горещи трапчинката, която е направена с показалец преди печенето по всяка вероятност малко се е скрила, затова с корковата тапа се прави нов белег, но много внимателно, отново без да се стига до дъното им. Оставят се да се охладят напълно.
ГАНАШ
Загрява се прясното млякото с маслото до точка на кипне. Сваля се от котлона и се добавят шоколадовите парчета и малкото канела. Разбърква се , докато сместа се превърне в напълно гладък и лъскав крем. Охлажда се за кратко. 
С чаена лъжичка се загребва от шоколадовата смес и се напълва трапчинката на всяка бисквитка. 
Подреждат се върху хартия и се оставят на хладно да стегне шоколада.





Коментари

Популярни публикации