УНГАРСКА ГЪБЕНА СУПА

 

200 г -обикновена печурка
200 г - кралска печурка*
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
2 средно големи глави - лук
1 ч . л - сух копър
1 пълна с . л - пушен червен пипер
1 с . л - соев сос
30 г - масло
3 с . л - универсално брашно
250 мл - студено прясно мляко
650 мл - зеленчуков бульон
2 - 3 ч . л - лимонов сок, по избор
120 г - заквасена сметана
сол, смлян черен пипер, наситнен свеж копър и магданоз
* гъбите може да са от един вид, по избор

Гъбите се почистват  и нарязват на филийки.
Загрява се зехтина в тенджера и се прибавя наситнен лук и се задушава за около 3 - 4 минути, да стане стъклен. Добавят се гъбите, сухия копър, червения пипер, соевия сос , разбърква се и се прибавя 150 мл зеленчуков бульон.  Оставя се на умерен котлон да къкри под капак за 15 минути. След като са се задушили гъбите заедно с течността се изсипват в купа. В същата тенджера се слага маслото и се прибавя брашното при непрекъснато разбъркване да се запържи. Налива се по -малко от прясното мляко  и се разбърква непрекъснато докато се приеме, и следва нова порция мляко. Разбърква се с телена бъркалка, така няма да се образуват бучки, или ако се образуват те лесно ще се разрушат от бъркалката.  Сосът се сгъстява бързо, за 3 - 4 минути е готово и се прибавят гъбите от купата, заедно със соса и останалия зеленчуков бульон. Оставя се на силно умерен котлон да къкри за 10/15 минути. Ако супата е прекалено тежка и гъста може да се добави малко гореща вода. След като е готова се сваля от котлона и се прибавя сметаната. За да не се пресече сметаната се темперира, като в малка купа се разбърква с няколко черпака от  горещата супа при непрекъснато разбъркване, след това се прибавя към основната супа, разбърква се. 
Посипва се със свеж наситнен копър и свеж магданоз.  
При сервиране  се прибавя лъжица заквасена сметана и може да се предложи и парче лимон, но то е по избор. 



Коментари

Популярни публикации