ДИЗМАНА БЮРЕК

 

Дизмана бюрек, нищо не ми говореше, не съм го опитвала никога, и не бях чувала, че има и такъв бюрек. По принцип избягвам турските рецепти, не защото са лоши, напротив, много са хубави, но са с много стъпки, меся едно нещо,  второто кипи на котлона, третото чака да го разбъркам и това  ми губи време, не съм от най-търпеливите  домакини. За мен колкото е по - бързо, с по - малко стъпки на готвене, толкова по -добре, така и тук. Първо ми харесаха снимките , след това прочетох и рецептата и вече знаех, че ще я спретна, за има - няма 20 минути максимум бях готова с тестото, измесих го  в планетарен миксер, а след това е лесното. 
Благодаря, Дари, за споделената рецепта!

200 мл - топло прясно мляко
100 мл - вода, стайна температура
100 г - масло на стайна температура
1 ч . л - кристална захар
щипка - сол
7 г - суха мая, или 20 г свежа мая 
550 г - универсално брашно*
ПЛЪНКА
200 г -  настъргано сирене
150 г - настърган кашкавал
ЗАЛИВКА
2 - яйца L
6 пълни с . л - кисело мляко
20 г - разтопено масло
1/2 ч . л - сол
за поръска - маково семе, сусам
* рецептата е много точна, така че повече брашно не се добавя


В купата на миксера се изсипва водата, прясното мляко,  захарта и маята. Работя с бързодействаща суха мая. Разбърква се с телена бъркалка и се прибавя по - малко от брашното. Размесва се с куката за тежко тесто. След като образува топка и е почистило стените на купата се добавя на големи кубчета мекото масло.  Оставя се да се измесва за около 10 - 12 минути. Ще се оформи хубава, мека , нелепнеща топка тесто.
Тестото се покрива със свежо фолио и се оставя да втаса  във фурната,  само на включено осветление, без включени градуси. Не препоръчвам използването на градуси, за по - бързо втасване на тестото. То ще е готово за около 1 час.
Междувременно  в купа се настъргват на ренде двата вида сирена.
Втасалото тесто се дели на две части, това е за удобство. 
Едната част се оформя на правоъгълник, ползвах точилка, но и с ръце може да се оформи примерно около 35/30 см. Отгоре се поръсва с половината от настърганите сирена. Завива се на руло и с нож за пица се разрязва на хапки, всяка хапка около 2 см. Следва и другото парче тесто.
Приготвените хапки се подреждат с малко разстояние една от друга в добре намаслена тавичка с олио с размер - 37- 8 /25 -7 см. Покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса за 40 минути. Втасалите топчета ще изпълнят тавичката.
За заливката се смесват всички продукти и се разбъркват с телена бъркалка. Сместа се излива равномерно върху топчетата. Поръсва се обилно  с маково семе ,или сусам, поръсих и с двата вида семена.
Според автора на рецептата се пече , като тавичката се поставя в студена фурна и се пускат градусите на 180 , но забравих за тази препоръка и вкарах тавичката в затоплена фурна на 180 градуса,  за около 30 - 40 минути, или до хубав загар да се получи отгоре. 
Изважда се от фурната, оставя се за 5 - 10 минути "да си поемат въздух" топките и се сервира.



Коментари

Популярни публикации