ГРЪЦКО СУФЛЕ СЪС СИРЕНЕ

 

Нямам представа , защо гърците тази разкошна баница я наричат суфле, но както и да е наречена, е разкошна хрупкаво, пухкаво суфле.- баница. Защо ми грабна вниманието, защото по различно и малко необичайно се подреждат корите отвътре, но си заслужава вниманието.

12 бр. - кори за баница 
500 г - сирене Фета
300 мл - прясно мляко
2 - яйца М
1 ч . л - бакпулвер
100 г - вода *
50 г - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - сол,  зависи от солеността на сиренето
малко масло за намазване на тавичката
сусам
* водата и зехтина са в грамове


В купа се смесва натрошеното сирене, прясното мляко, яйцата и лъжичката бакпулвер. Добре се разбърква и се оставя настрана.
В купа се смесва водата и зехтина.
Около 1 -2 с . л масло се разтопяват и добре се намаслява тавичката за печене с размер 25/35 см
Отварят се корите и от тях се отделят 3 броя, като се покриват с кухненска кърпа. Те ще послужат за завършек на суфлето.
В тавичката се поставя по дължина една кора, така че краищата да излизат извън рамката й. Покапва се със сместа от зехтин и водата. На кръст се поставя втора кора, като също краищата да излизат извън тавичката. Покапва се със зехтина.
Следващата кора се смачква като хармоника и се поставя по дължина, следва нова кора също намачкана като хармоника и така се продължава до края на корите, като са една до друга в тавичката. 
С голям черпак се налива от млечната смес със сиренето и се поливат смачканите на хармоника кори, като с пръсти малко се отваря ,за да може течността да влезе навътре. Накланя се тавата,  така че течността да стигне и до ъглите.  Прибират се навътре корите ,които са извън тавичката.  
Следва поставянето на цяла кора от отделените, като се покапва със зехтин и се подпъхва под суфлето. Следват и другите две кори като се покапват със зехтин и подпъхват. Отгоре се излива  останалия зехтин и се разпределя с четка. Поръсва се обилно със сусам.
Така приготвено суфлето се поставя в затоплена фурна на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Изважда се и се оставя да се охлади за около 20 минути, а след това се подпъхва голяма плоска шпатула и се изважда от формата.  Сега вече се нарязва с нож за пица на големи квадрати, като се чува прекрасното хруптене на добре изпечените кори.




Коментари

Популярни публикации