УНГАРСКА СУПА С ЛЕЩА - ТРАДИЦИОННА РЕЦЕПТА ЗА ПЪРВИЯ ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА - HUNGARIAN LENTIL SOUP (LENCSELEVES)

 

Бях учудена, когато прочетох, че и унгарците  за първия ден от новата година предлагат леща, не само е като предложение, а като задължение на всяка домакиня да я приготви, тя , лещата, носи берекет и просперитет. Такова ми беше и учудването , когато на една Нова година, италианците също поднасят леща, по същия повод, късмет, пари и берекет. Не зная дали се предлага из цяла Италия, но за Тоскана съм напълно сигурна, защото това ни поднесоха и то в много скъп, елитен ресторант, разликата е това, че в италианската леща имаше и залъци хляб. Не и простихме, хапнахме я с  удоволствие.
Но независимо от горното, което написах, мога да кажа, че зимата обичам супи, едни такива плътни, горещи, или по точно сгряващи сърцето и душата, какво по хубаво от това, да се почувства човек комфортно у дома си, когато навън е студено и мрачно, така и тази рецепта, тя е плътна, гъста, гореща и много вкусна.

200 г - полусварена  леща
1 гл - червен лук
1  стрък - праз лук, само бялата част
2 - моркова
1 стрък - селъри
3 стръка -листа от селъри
1/2 корен - от магданоз
3 филийки - корен от целина
3 скилиди - чесън
3 - дафинови листа
4 с . л - олио
1 пълна с . л - пушен червен пипер
2 ч . л - смлян черен пипер
2 ч . л -  дижонска горчица
150 г - хубава наденица, може да се замени с бекон
150 г - заквасена сметана и допълнително заквасена сметана за сервиране
лимонов сок - по избор
наситнен магданоз
сол на вкус
* не добавяйте чубрица, така както у нас се готви, няма да се получи този прекрасен унгарски вкус, а нещо по различно.

Лещата се сварява предварително до полуготовност, или след като заври се оставя на котлон за около 15  - 20 минути. Сваля се от котлона и се отцежда.
В дълбока тенджера се загрява олиото. Прибавя се наситнен лук, праз лук и се задушава за около 3 минути при разбъркване. Прибавя се и филиран чесън, на шайби морковите, на дребни кубчета корен от магданоз, селъри, целината, и целите листата от селъри-то. Задушават се до омекване. Прибавя се 1 с . л . брашно и бързо се разбърква за 2 - 3 минути при слаб котлон. Тенджерата се сваля от котлона и се добавя пушен червен пипер, разбърква се и отново се поставя на силно умерена температура. Налива се гореща  вода около 1.2 литра, посолява се със сол и се прибавя черния пипер , дафиновите листа и отцедената леща. Оставя се на котлон и се готви под капак за около 40 - 45 минути, или докато напълно омекнат зеленчуците. След като е готова към супата се добавя и наденицата нарязана на парчета. Оставя се на котлон за още 15 - 20 минути. Накрая се прибавя и горчицата и добре се разбърква.
В купичка се изсипва сметаната и се добавят няколко лъжици от горещата леща, за да се темперира сметаната и да не се пресече. Разбърква се и се връща в тенджерата. По избор се добавя и сок от 1/2 лимон и се поръсва с наситнен магданоз.
Сервира се гореща с лъжица заквасена сметана.
и



Коментари

Популярни публикации