ЯБЪЛКОВ КЕЙК С ВАНИЛОВ КРЕМ

 

КРЕМ

250 мл - прясно мляко
50 г - кристална захар
1 - яйчен жълтък
1 с.  л - царевично нишесте
1 с . л - универсално брашно
1 пакетче - ванилова захар

КЕЙКОВО ТЕСТО

2 - яйца L
100 г - кристална захар
100 мл - олио
100 мл - прясно мляко
250 г - универсално брашно
12 г - бакпулвер
1 пакетче - канелена захар
1 голяма ябълка

КРЕМ
В касерола с малко от общото мляко се разбърква захарта, брашното, нишестето, ваниловата захар и жълтъка . Останалото мляко се довежда до точка на кипене и се изсипва жълтъчната смес. Сварява се гъст крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона ,покрива се  плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади.



КЕЙКОВО ТЕСТО
В купа се счупват яйцата и се прибавя захарта. Разбиват се  на висока скорост ,докато увеличат двойно обема си, но не е необходимо сместа да пада от бъркалките на панделка. При разбиване на ниска скорост на миксера се прибавя олиото, следва прясното мляко. Над купата се пресява брашното с бакпулвера и се разбива отново, докато се комбинира със сместа, прибавя се и канелената захар.
Готовата смес се изсипва във форма с d 26 -28 см покрита с хартия за печене, така че хартията да хваща и стените на формата. Когато се поставя по този начин хартия във формата е много е нестабилна, движи се, затова предварително се смачква на топка и се намокря с много малко вода,  за да омекне и се полага във формата. 
В пош се поставя цялото количество крем, отрязва се края на поша с ножица, около 1/2 см и върху тестото се правят концентрични кръгове отвътре навън,  като между всеки кръг има разстояние, там ще се подредят ябълковите резени.
Ябълката се почиства само от семената и се нарязва на тънички филийки с нож. В празните пространства между крема се забождат ябълковите резени.
Така приготвен кейка се пече в загрята фурна на 175 градуса за около 40 / 45 минути.
Изважда се, охлажда се и леко се напудря с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации