ГУРМЕ ЗЕЛЕВИ САРМИ СЪС СИНИ СЛИВИ И СЕМЕНА ОТ КОПЪР

 

4 - 5  с. л - олио
1 малка глава - лук
1 голям стрък - праз лук, като се ползва и зелената част
листа от кисело зеле
300 г -  ориз Жасмин
1 с . л - семена от копър
около 30 броя сухи сини сливи
малко зелев сок
малко сол и смлян черен пипер.

В касерола се загрява олиото, прибавя се наситнен лук и праз лук и се задушават за около 3 -4 минути. Добавят се семената от копър и отцедения от студената вода  ориз. Готви се на умерен котлон, докато оризът стане прозрачен, при разбъркване.  Добавя се сол и смлян черен пипер, разбърква се и се сваля от котлона. Охлажда се за кратко.
Върху приготвен половин зелев лист се слага от плънката и се добавят по 2 сини сливи. ( моите сини сливи бяха много големи, затова  разрязвах  1 бр на две половини).
Завива се сарма.
Подреждат се в керамичен съд, налива се  добра струйка олио, защото киселото зеле и мазнината са любов от пръв поглед,  и вода малко над сармите смесена с малко зелев сок и се вкарват във фурната на 165 - 170 градуса. Времето се засича след като водата заври. 
Готви се, докато течността се поеме, изважда се от фурната, покрива се с алуминиево фолио и се оставя за около 15 - 20 минути.
Сармите са готови.



Коментари

Популярни публикации