РУЛАДИНИ ОТ СВИНСКО КОНТРАФИЛЕ С ПАНИРОВКА ОТ КАШУ И БАДЕМ И ВИНО МАРСАЛА
сол на вкус
смлян черен пипер
суха мащерка
сух розмарин
прошуто крудо - разделени филийки на две
меко сирене - гауда, ементал, по избор
2 с. л - брашно
2 - яйца
3 с . л - галета
50 г - смес от смлени ядки - кашу и бадем
зехтин и
50 г - масло
150 г - гъби
50 мл - вино Марсала
КАРТОФЕНО ПЮРЕ
около 1.2 кг - картофи
прясно мляко
200 г - масло
За да може да се нарежат тънки филийки месо е много удобно месото да е замръзнало до толкова ,че да може да се реже, това е най-лесния и правилен начин за нарязване на еднакви тънки филийки. След това се оставя в хладилник да се отпусне напълно, Подсушава се ,покрива се със свежо фолио и с чукче се начуква, да се изтъни възможно най-много без да се прокъсва месото. Така приготвено се поръсва със сол и смлян черен пипер на вкус, поръсва се и със суха мащерка и сух розмарин. Отгоре се поставя парче шунка, ( дали ще се разреже на две зависи от големината на месото) и се поставя парче меко сирене, ползвах сирене Гауда. Завива се на руло и се забожда с две клечки за зъби, като отстрани се подпъхват крайчетата навътре.
Така приготвени се потопяват в брашно, следва яйцето , галетата и накрая се овалва добре в смлените ядки .
В голям тиган се загрява зехтина. Поставят се руладините и се пържат на умерен котлон, от 9 -та степен на 6-та. Пържат се и от двете страни до златисто.
Малко преди да се постави тигана за пържене на месото, в касерола се слага около 50 г масло и гъбите. Посоляват се и се оставят на котлон да се запържат за около 10 минути при периодично разбъркване.
Преди да са напълно готови руладините се изсипват гъбите заедно с останалото масло. Оставят се за 5 минути при леко разбъркване и се излива виното Марсала. Оставя се за 2 - 3 минути и се сваля от котлона.
Руладините с гъби в масло са готови.
ГАРНИТУРА
Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета. Сваряват се в дълбока тенджера със сол. Отцеждат се и веднага се прехвърлят в купата на миксера, (ползвам планетарен миксер). С телената бъркалка за течни смеси се разбиват на най-висока скорост, да станат много въздушни, като по време на разбиването се прибавя и масло на големи кубчета. Накрая се прибавя и малко горещо прясно мляко.
Коментари