РУЛО ОТ ДОМАШНО МНОГОЛИСТНО ТЕСТО С КРЕМ И СУХИ ПЛОДОВЕ


 250 мл - хладко прясно мляко
1 пакетче - ванилин
4 с . л  - кристална захар
7 г - сух мая
4 с . л - олио
1 - белтък L
жълтък за намазване на кифличките
250 г - универсално брашно
250 г - брашно Манитоба
щипка - сол
малко царевично нишесте за поръсване на разточеното тестото
КРЕМ
1 - яйце L
3 с . л - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
2 с . л - царевично нишесте
300 мл - прясно мляко
и още
100 г -  меко масло
и 120 г - сушени плодове, стафиди, сини сливи ,по избор,  накиснати в ром/коняк 1 нощ предварително

Започва се от приготвянето на крема за да има достатъчно време да се охлади на стайна температура.
Загрява се млякото с ваниловата захар . В купичка се разбърква нишестено и захарта, така няма да се образуват бучки, прибавя се яйцето, разбърква се  и се налива от горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Връща се на котлона и при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка се сваря  гъст крем. Сваля се от котлона, прехвърля се в по широка купа, покрива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади на стайна температура.
ТЕСТО
Маята се разтваря с прясното мляко със захарта. След като шупне се прибавя олиото, и белтъка, разбърква се .
В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладенче и се изсипва течната смес. Замесва се тесто на средна скорост на миксера,  докато почисти стените на купата и образува хубава топка тесто, за не по - малко от 10 минути. По време на измесването се прибавя и малкото сол.
Измесеното тесто се прехвърля в леко намаслена купа с парче масло, покрива се и се оставя да втасва на стайна температура, да удвои обема си.  Може да се остави във фурната, но само на включено осветление, без включени градуси, не препоръчвам загряване на фурната и бързото втасване на тестото, защото се променя консистенцията му.
Втасалото тесто се изважда и се разделя на 7 равни части, които се оформят на топчета.
Всяко топче се разточва с точилка с d 20 см. Намазва се дебело с част от мекото масло. Поръсва се през цедка нишесте. 
Всяка разточена , намазана и поръсена с нишесте кора се поставя една върху друга, като последната не се намазва с масло.
Така подредени корите  се разточват на една голяма кора посредством точилка 40/30 см.  


Разточената кора се намазва равномерно с крем. ( ако крема е прекалено стегнат може да се разбие с миксер до пухкавост и се нанася с шпатула.) Разпределят  се и отцедените сушени плодове.
От широката част се завива стегнато  руло и с ръце се дооформя.
Нарязва се на парчета с дебелина 5 см, за улеснение при нарязването на еднакви рула може да се използва дебел конец.
Разрязаните рула се подреждат в тава покрита с хартия за печене с разреза нагоре и леко се притискат.
Оставят се за 30/40 минути да втасат отново.
Намазват се с жълтък разбит с малко прясно мляко.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса с вентилатор за около 30 - 40 минути ,до златисто.







Коментари

Популярни публикации