БРИОШ В СПЕЦИФИЧНА ПЛЕТКА С НУТЕЛА И ЛЕШНИЦИ- BRIOCHE GOMITOLO DI LANA WOOL ROLL BREAD

 

Рецептата е за Бриош  със  специфична плетка, наречен "вълнено чиле". Много популярен напоследък е  из кулинарите  този модел  на плетка на Бриош , лесно се работи и въпреки , че няма масло се получава разкошен ,мек, фин Бриош. Плънката винаги може да бъде променена, освен шоколадова може да се сложи гъсто сладко, или гъст крем, по избор.

300 г - силно брашно W 350 ( ползвах наполовина брашно 0 и брашно Манитоба)
80 мл - прясно мляко, стайна температура
10 г - свежа мая, или 3 г суха мая
щипка - сол
30 г - кристална захар
1 - яйце L
100 мл - сметана 30%
настъргана кора от 1 портокал или 1 лимон
и още:
Нутела за пълнеж
счукани лешници
1 яйце за намазване
пудра захар

Маята се разтваря в млякото.
В купата на миксера се изсипва разтворената мая, яйцето, захарта, сметаната, настърганата кора от цитруси и брашното, отгоре се посипва с малкото сол. Замесва се тесто на средна скорост, или докато образува топка тесто, за около 10 минути. Готовото тесто се изважда и се поставя в леко намаслена купа с парче масло, покрива се със свежо фолио и се оставя да втасва на стайна температура, докато увеличи двойно обема си.
Втасалото тесто се дели на 5 равни части. Всяка част се оформя на топче. Покрива се с фолио и се оставя за 15 минути.
Всяко топче се разточва върху малко брашно с точилка на елипса, около 22 - 25 см. В горната  част се поставя Нутела, около 3 пълни ч .л. Посипва се с натрошени лешници. Долната част на тестото с нож за пица се разрязва на тънички ленти, като брой са около 18 - 20 бр. Горната част, там където е поставена Нутелата,  се свива  внимателно , като външните краища се прибират леко  навътре,  за да не протече плънката и се завива на руло към разрязаното тесто. Оформя се като права кифличка. 


Така приготвена кифличката се поставя във форма с d 20 см с ринг, около стените,  покрита с хартия за печене. Следват останалите кифлички и  се подреждат една до друга, плътно.
Така приготвени се покриват и се оставя да втасат за 1 час, трябва да увеличат обема си.
Намазват се с разбито яйце посредством четка.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 20 - 25 минути, или до суха клечка.
Изважда се, охлажда се за кратко и се освобождава от формата.







Коментари

Популярни публикации