ПОРТОКАЛОВИ КОРНЕТИ БРИОШ С ШОКОЛАДОВИ КАПКИ- CORNETTI BRIOCHES CON GOCCE DI CIOCCOLATO
500 г - универсално брашно
180 мл - прясно мляко, стайна температура
100 г - кристална захар
2 - яйца М
100 г - масло на стайна температура
9 г - свежа мая, или 3 г суха мая
щипка - сол
настъргана кора от един голям натурален портокал
1 ч . л - ванилия екстракт
50 г - шоколадови капки за печене
1 жълтък с 2 с . л . прясно мляко за намазване на кифличките
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот. Отгоре също леко се напудря с брашно. Тестото е много удобно за работа и с ръце се оформя на диск с размер 44 см. Поръсва се с шоколадовите капки. С точилка много леко се минава отгоре да са се залепят в тестото. Разделя се на 12 броя равни по размер триъгълници. Всеки триъгълник в основата си се прорязва с малко ножче, около 1/2 см леко се разтеглят ъглите и се навива кифла, като кроасан.
Готовите кифли се подреждат в тава покрита с хартия за печене с разстояние, защото при печенето те ще увеличат обема си.
Така приготвени се покриват с фолио и се оставят да втасат за 1 час.
Втасалите кифли се намазват с жълтък разбит с малко прясно мляко.
Пече се на 180 градуса за 15/18 минути.
След като са охладени напълно по избор може да се поръсят с пудра захар.
Коментари