ПОРТОКАЛОВИ КОРНЕТИ БРИОШ С ШОКОЛАДОВИ КАПКИ- CORNETTI BRIOCHES CON GOCCE DI CIOCCOLATO

 

12 бр кифлички
500 г -  универсално брашно
180 мл - прясно мляко, стайна температура
100 г - кристална захар
2 - яйца М
100 г - масло на стайна температура
9 г - свежа мая, или 3 г суха мая
щипка - сол
настъргана кора от един голям  натурален портокал
1 ч . л - ванилия екстракт
50 г - шоколадови капки за печене
1 жълтък с 2 с . л . прясно мляко за намазване на кифличките


В прясното мляко се разтваря маята с 1 ч . л.  захар, добавя се и 1 с . л.  брашно, разбърква се и се оставя да се активира за 15 - 20 минути. Добавят се яйцата, настърганата кора от портокал и ванилията и всичко това се разбива с вилица. Цялата смес се изсипва в купата на миксера и на два пъти се прибавя брашното. По време на измесването се прибавя и малкото сол. Измесва се тесто за около 10 минути, или докато се образува топка тесто, което е тежко и лепкаво. Не е необходимо да се добавя повече брашно. При размесване на ниска скорост на миксера се добавя и мекото масло нарязано на големи кубчета. Измесването продължава, докато се приеме цялото масло. Готово измесеното тесто се изважда и прехвърля в купа намаслена с парче масло, покрива се и се оставя да втаса във фурната ,но само на включено осветление, без включени градуси. Не препоръчвам използването на градуси и бързото втасване, защото се променя консистенцията на тестото.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот. Отгоре също леко се напудря с брашно. Тестото е много удобно за работа и с ръце се оформя на диск с размер 44 см. Поръсва се с шоколадовите капки. С точилка много леко се минава отгоре да са се залепят в тестото. Разделя се на 12 броя  равни по размер триъгълници. Всеки триъгълник в основата си се прорязва с малко ножче, около 1/2 см леко се разтеглят ъглите и се навива кифла, като кроасан. 
Готовите кифли се подреждат в тава покрита с хартия за печене с разстояние, защото при печенето те ще увеличат обема си. 
Така приготвени се покриват с фолио и се оставят да втасат за 1 час.
Втасалите кифли се намазват с жълтък разбит с малко прясно мляко.
Пече се на 180 градуса за 15/18 минути.
След като са охладени напълно по  избор  може да се поръсят с пудра захар.




Коментари

Популярни публикации