КРОСТАТА С ЯБЪЛКИ И БАДЕМОВ КРЕМ - CROSTATA DI MELE , RICETTA CON PASTA FROLLA E CREMA ALLE MANDORLE

 

ЗА МАСЛЕНОТО ТЕСТО
300 г - брашно 00
130 г - студено масло на кубчета
1 - яйце L
1 - яйчен жълтък
100 г - кристална захар
щипка - сол
8 г - бакпулвер
КРЕМ
100 мл - прясно мляко
50 г - разтопено масло
1 - яйце
50 г - брашно 00
100 г - кристална захар
и още
3  - ябълки
канела 
100 г - натрошени бадеми и лешници


Пресятото брашно с бакпулвера се изсипва в купа, добавя се захарта, маслото на кубчета и солта. С ръчен блендер, вилица, нож или с пръстите на ръката се довежда до трохи. Добавят се яйцето, жълтъка и бързо се омесва тесто . Ако не може да се събере тестото до груба топка се добавя 1 до 2 малки ч. л. студена вода, но не се прекалява с водата, за да не се напука масленото тесто по време на печенето. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
През това време на изчакване се приготвя крема.
В касерола се счупват яйцата, прибавя се захарта и се разбива с телена бъркалка. Добавя се брашното, разбърква се много хубаво и се прибавя млякото на струйка ,като се редува с разтопеното масло. Касеролата се поставя на умерен котлон и при непрекъснато разбъркване се сварява не много гъст крем. Сваля се от огъня и се прибавят половината от натрошените ядки, разбърква се. Покрива се плътно  с фолио и се оставя  да се поохлади на стайна температура.


Охладеното тесто се отваря върху лист хартия за печене. не се отстранява напълно фолиото , защото е удобно върху него да се разточва тестото на кръг с d 28 -30 см. 
След като е разточено на съответните сантиметри се отстранява горното фолио и се поставя заедно с долната хартия за печене във формата с d 26 см.
С пръсти се оформя висок борд по стените на формата.
Оставя се настрана.


Ябълките се почистват от кората и семките и се нарязват на не много тънки филийки.
Разполагат се радиално върху масленото тесто.
Върху тях се се изсипва крема , разпределя се.
Останалите ядки се разбъркват с малко канела на прах и се разпределят върху крема.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40/45 минути, до хубаво златисто и  тартата да се отдели от стените на формата.
Изважда се и се охлажда за около 30/40 минути в самата форма.
По избор може да се напудри с малко пудра захар.







Коментари

Популярни публикации