ЕКЛЕРОВА ТОРТА - КАРПАТКА - ПОЛСКА ПЛАНИНСКА КАРПАТСКА ТОРТА - ECLAIR CAKE - KARPATKA - POLISH CARPATHIAN MOUNTAIN CREAM CAKE


Когато опитах за първи път тази торта бях изумена от вкус и аромат. Разкошно еклерово тесто пълнено с много ванилов пухкав крем. Това е декадентски  и неустоим десерт и на всички се харесва. 
Името Карпатка идва от Карпатите и е точно като планинските върхове с неправилната си форма и поръсени с бяла пудра захар, наподобяваща снежните върхове.

ВАНИЛОВ КРЕМ
500 мл - пълномаслено прясно мляко
135 г - кристална захар
30 г - царевично нишесте
10 г- универсално брашно - това е 1 с . л 
2 - яйца L
2 с . л - ванилова паста
170 г - масло на стайна температура
ЕКЛЕР
95 г - брашно за торти и сладкиши
80 мл - пълномаслено прясно мляко
80 мл - вода
10 г - кристална захар - това са 2 с . л .
2 г - сл
60 г - масло
3 - яйца L

КРЕМ
Започва се от приготвянето на крема, за да има достатъчно време да се охлади на стайна температура.
Млякото се загрява до точка на кипене.
В купа се разбиват яйцата, захарта с телена бъркалка. Добавя се брашното смесено с нишестето, разбърква се. На струйка се прибавя горещото мляко, разбърква се и се връща обратно на умерен котлон към слаб, да се свари гъст крем. Сваля се от котлона и се добавя ваниловата паста, разбърква се. Изсипва се в изплакнат със студена вода плосък съд, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади на стайна температура.


ЕКЛЕР
В касерола се загрява млякото , водата, захарта, солта и маслото. След като се разтопи маслото и течността е завряла се сваля от котлона и се добавя наведнъж брашното. Разбърква се енергично с дървена лъжица. Връща се обратно на слаб котлон и се вари още за 1 до 2 минути при непрекъснато разбъркване.  Тестото трябва да напри филм по дъното на касеролата и да се отдели от стените й. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади за кратко, за около 10 минути. Добавят се яйцата ,но едно по едно, като след всяко много добре се разбърква, докато напълно се приеме. ( точно в този момент ползвам миксер, за улеснение, като ползвам телената бъркалка за течни смеси и разбивам на ниска скорост. ).Трябва да се получи гладко хомогенно тесто.
Готовото тесто се разпределя  по равно в две намаслени кръгли форми с ринг застани с хартия за печене, (ползвам кантарче за равно измерване) , с d 20 см .
Пече се в затоплена фурна на 190 градуса за около 25 - 30 минути или до хубаво златисто.
Изваждат се, охлаждат се за кратко и се освобождава от ринга и хартията на дъното на платките. 
Охлаждат се напълно  върху решетка.



ВАНИЛОВА ПЛЪНКА/КРЕМ
Маслото на стайна температура се разбива с миксер до крем. Лъжица по лъжица се прибавя от охладения крем.  Трябва да се получи много пухкав и с гладка консистенция крем.
( точно тук ще споделя, как успях да пресека маслото и крема . За да се охлади по-бързо крема го извадих на прозореца за кратко,  а навън е минус температурата, но за съжаление го забравих и той се беше изключително втвърдил, замръзнал. Не прецених добре в бързината си, че крема е с много по различна температура от маслото, което е много меко и заедно ги разбих. Разбира се от разликата на студен, почти замръзнал крем и меко масло на стайна температура при разбиването сместа стана силно зърнеста, пресече се.  Не бих си разрешила  да изхвърля 170 грама масло, затова трябваше да поправя грешката, а това става, като цялата пресечена смес се постави в  MW докато се затопли, като на всеки 10 секунди проверявах. Може би след около  30 секунди сместа се отпусна, стана почти еднородна, малките втвърдени зрънца масло се разтопиха и можех отново на висока скорост да го разбия и да получа хубав ,гладък ,пухкав крем. Ако не се разполага с MW цялата процедура може да се поправи на водна баня при непрекъснато разбъркване. )
СГЛОБЯВАНЕ
Върху тортена подложка се капка малко от крема и се поставя едната еклерова платка. Затяга се в ринг и между стените на ринга и платката се поставя ацетатно фолио, ако не се разполага с ацетатно фолио се поставя хартия за печене. Стяга се ринга около платката. Изсипва се ваниловия крем, заглажда се. Другата платка се обръща и се напълват с малко от останалия  крем вдлъбнатините, които са се получили в платката, обръща се и са захлупва върху крема, леко се притиска.
Така приготвена тортата се покрива с фолио и се оставя за 1 нощ в хладилник.
При сервиране се освобождава от ринга и ацетатната хартия, напудря се обилно с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации