MIGLIACCIO - The delicious Italian dessert recipe for traditional semolina and ricotta cake - Традиционен италиански десерт със семола и рикота

 
 
Типичен десерт от неаполитанската кухня, регион Кампания, Италия. Известен  е от древността ,най-вече със селската традиция. Неаполитанското migliaccio е класическа рецепта , която се сервира по време на традиционния карнавал, които се провеждат в Италия.
Италианската дума migliaccio означава "пудинг" на английски език и тъй като е влажен, отвътре, и  кремообразен то това е сладкиш някъде по средата между американския чийзкейк и гъст пудинг.
Приготвя се с много обикновени  продукти, грис от твърда пшеница, или както се нарича брашно Семола и извара, или по точно  Рикота, захар и яйца.
Първоначално, назад в годините,  основната съставка е била просото, на италиански се нарича migilo зърнена култура от която се е получавало просено брашно с което са работили сладкиша, и оттам идва и името му Migliaccio. Просото се е смесвало със захарта и свинска кръв, но в наши дни не се използва.
При приготвянето  задължително се ползват аромати, като лимонови и портокалови кори, също така може да се прибави канела, кандирани плодове, също така капка - две лимончело или друг вид ароматен  портокалов ликьор, за да се разгърне още повече вкуса на  Migliaccio -то.

500 мл - пълномаслено прясно мляко
300 г - рикота
200 г - брашно Семола Римачината*, (разполагах в момента с този вид брашно Семола)
40 г - масло
500 мл - вода
250 г - кристална захар
4 -яйца L
1 ч . л - ванилова паста
- изрязани цели кори от портокал и лимон
1 ч. л -  аромат от портокалов цвят
*брашно Семола Римачината е много фино смлян грис, което може да се закупи, предлага се вече и у нас по големите вериги магазини, също така има и в италианските хранителни магазини.


В касерола се загрява прясното мляко, водата, маслото и изрязаните цели кори от портокал и лимон. Сместа не трябва да завира , а да достигне само точка на кипене. Изваждат се цитрусовите кори, температурата на огъня се намалява и се изсипва семолата при енергично разбъркване с телена бъркалка, докато се сгъсти. Сваля се от котлона и се изсипва в плосък съд, като отгоре се покрива плътно със свежо фолио. Оставя се напълно да се охлади.
Яйцата се разбиват с миксер със захарта, докато видимо увеличат обема си, но не е необходимо сместа да пада от бъркалките на панделка. Прибавя се през цедка рикотата  ( прибавя се през цедка, за да може  сместа да стане още по пухкава, но не е задължително) при разбиване с миксер, следва ваниловата паста и портокаловия цвят. Разбиването продължава до хомогенна смес. На три порции се прибавя охладената семола, при разбиване. Консистенцията трябва да е гладка и кремообразна.
Така приготвена се изсипва във форма с d 26 см изцяло покрита с хартия за печене. ( малко трудно би се изсипал крема върху хартията, защото тя се движи, мести се, затова хартията за печене  се смачква на топка и леко се навлажнява с вода, така лесно се оформя по дъното и стените на формата, това е само като съвет. ) Заглажда се с шпатула.

Така приготвена се поставя да се пече в загрята фурна на 200 градуса , за около 60 минути. Трябва отгоре да има добре запечена коричка.
Изважда се и се оставя да се охлади за 4 - 5 часа.
Съхранява се в хладилник.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации