РУСКИ БЛИНИ


600 мл - топло прясно мляко
3 - яйца L
2 с. л - кристална захар 
щипка - сол
3 с. л - олио
240 г - универсално брашно
5 г - суха мая, или 15 г свежа 
и още
заквасена сметана - 35%
сладко по избор

Яйцата се счупват в купа, прибавя се захарта и солта и се разбиват с телена бъркалка. В малко от топлото мляко се разтваря маята и се прибавя към яйцата, отново се разбива с бъркалката. Налива се половината от млякото, разбърква се добре и следва брашното, като се редува с останалото мляко и накрая се прибавя олиото.. Разбива се до гладкост с телената бъркалка. Купата се покрива с фолио и се оставя на топло във фурната, но без включени градуси за около 40 до 60 минути. За да се улесни втасването може купата да се постави в друга купа пълна с топла вода, но не и гореща.
Загрява се тиган за палачинки. Намазва се с малко парче масло. Разбърква се втасалата смес и се излива в тигана един голям черпак, разпределя се. Запича се от двете страни до готовност.
Изважда се  блината и с малко парче масло се намазва навсякъде. 
Така се процедира и с останалата смес до края, като всеки път тигана се намазва с малко парче масло, преди да се излее от сместа.  Редят една върху друга и се покриват с алуминиево фолио за да са топли.
Руските блини са с дебелина около 3 мм.
Поднасят се със заквасена сметана или сладко по избор.





Коментари

Популярни публикации