ПУХКАВ ВИШНЕВ ПАЙ С КЕФИР

 

300 г - универсално брашно
3 - яйца L
10 г - бакпулвер
170 г - свежи или замразени вишни/череши*
200 мл - кефир
120 мл - олио
150 г - кристална захар 
1 прахче - ванилия
малко кафява захар за поръска на плодовете
пудра захар за поръска
* плодовете може да са всякакви дребни плодове, ползвала съм замразени вишни, които предварително не се размразяват



В купа се разбиват с микер на висока скорост яйцата и захарта ,докато станат светли и пухкави. На струйка се прибавя кефира и олиото, като се разбива на ниска  степен на миксера. Пресява се брашното с бакпулвера и се добавя на 2 порции, добавя се ванилията прах. Получава се кейкова смес с консистенцията на заквасена сметана.
Сместа се изсипва във форма намаслена с масло и леко поръсена с брашно , на дъното се поставя хартия за печене, разпределя се.
Отгоре се разхвърлят плодовете и се посипват с няколко щипки кафява захар.
Пече се  в затоплена фурна на 170 градуса за около  30/35 минути, ако плодовете са свежи, ако са замразени, не се размразяват предварително, времето за печене може да се увеличи около 50 минути, или до суха клечка поставена по средата на сладкиша.
След като се охлади се посипва леко с пудра захар.











Коментари

Популярни публикации