СВИНСКИ КАРЕТА ПО АРБАНАШКИ


 около 700 г - свинско контрафиле
200 г - печурки
50 г - масло (за гъбите)
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
мащерка
МАРИНАТА ЗА МЕСОТО
1 с . л - дижонска горчица
100 мл - бяло вино
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - мед
1 скилида пресован - чесън
ЗА ПАНИРАНЕ
2 - 3 - яйца
брашно
2 с . л - газирана вода или бира
ГАРНИТУРА
1.2 кг - картофи
30 мл - горещо прясно мляко
150 г - масло
индийско орехче
сол

Удобно е да се работи с полузамръзнало месо, така лесно ще се отстрани бялата ципа с остър нож. Нарязва се на филии, около 8 - 10 мм.
В купа се приготвя маринатата, като се смесват всички продукти, добре се разбъркват. Намазва се добре всяко парче месо , а останалата марината се излива отгоре. Покриват се с фолио и се оставят в хладилник за няколко часа, а най-добре за 1 нощ.
Гъбите се обелват и почистват с влажна домакинска хартия. Не се почистват под течаща вода, защото се развалят вкусово. Нарязват се на половинки.
В тиган се загрява маслото  и се слагат гъбите. Готвят се за кратко, колкото да сменят цвета си. Посоляват се със сол, смлян черен пипер и щипка - две мащерка. Свалят се от котлона и се оставят настрана.
В купа се разбиват яйцата с бирата/газираната вода.
В друга купа се изсипва брашното.
Всяка парче месо, леко се изтръсква  от маринатата и се поставя да се набрашни от двете страни. Потопява се в яйцата.
В същия тиган се загряват лъжиците зехтин.
Поставят се пържолките в горещата мазнина и се изпържват до златисто и от двете страни.
Отцеждат се върху домакинска хартия.
КАРТОФЕНО ПЮРЕ
Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета. Поставят се в голяма тенджера с достатъчно вода и сол. Сваряват се до напълно готови. Отцеждат се и се прехвърлят в купата на планетарен миксер. Разбиват се с бъркалката  за течни смеси, до крем. По време на разбиването се добавя маслото на парчета . Разбиването продължава, докато се разтопи маслото. Накрая се прибавя и малко горещо прясно мляко и щипка - две индийско орехче.  Разбива се на един - два оборота. Пюрето е готово



Коментари

Популярни публикации