КЕЙК ТИРАМИСУ - CIAMBELLA TIRAMISU

 

Кейк Тирамису е лесна и бърза рецепта със съвсем обикновени продукти. Дължи името си, защото  вкусово смътно прилича на Тирамису, но все пак не е така известния сладкиш, а и трябва да се знае, че всяка паста приготвяна от италианец е разкошна и няма втора като нея, а ако приготви и Тирамису то ще бъде уникално на вкус и не може да има друг сладкиш по - добър. 
В интерес на истината този кейк наистина е с разкошна структура, мек и въздушен, а дали прилича на Тирамису е въпрос на друга тема.

3 - яйца L
50 - олио
280 г - универсално брашно
2 ч . л -  разтворимо кафе
200 г - кристална захар
щипка - сол
200 мл - сметана 30%, стайна температура
15 г - пълномаслено какао
8 г - бакпулвер
и още
какао за поръска и за декорация няколко зърна кафе

Кафето се разтваря в 1 с . л . гореща вода. 
В купа се разбиват яйцата и захарта докато увеличат обема си, за около 5 - 7 минути.
Прибавя се олиото на струйка при разбиване на ниска скорост на миксера ,следва и сметаната. Прибавя се пресято брашно, с бакпулвера, и солта, като се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Трябва да се получи хомогенна смес.
1/3 от тестото се отделя и към нея се прибавя  пресятото какао и разтворимото кафе. Разбърква се добре.
Намаслява се кейкова форма с ребра и дупка по средата d - 22 см  и леко се набрашнява.
Изсипва се светлата смес, а с лъжица отгоре се прибавя и шоколадовата. С дълго дървено шишче се разместват  внимателно пластовете.
Така приготвена формата се поставя в гореща фурна на 170 градуса и се пече за около 30/35 минути или до суха клечка.
Изважда се и се охлажда в самата форма.
Обръща се в поднос и се напудря обилно с какао, поставят се за декорация няколко зърна кафе.





Коментари

vesela каза…
Изглежда чудесно!

Популярни публикации