ИДЕЯ ЗА ПРОЛЕТНА КОПРИВА СЪС СОС БЕШАМЕЛ И ЛЮСПИ ОТ ПАРМЕЗАН


200  г - свежа коприва
3 стръка - зелен лук
1 стрък - пресен чесън
и още
2 с . л -  универсално брашно
50 г - масло
около 400 - 450 мл - студено прясно мляко
100 мл - студена вода, или водата от копривата
щипка-две - настъргано индийско орехче
сол
смлян черен пипер 
3 - 4 - зехтин
магданоз, копър за поръска
около  50 г - настърган пармезан 
люспи от пармезан за поръска
запечени смлени орехи




Измитата коприва се потопява във вряща вода, за около 2 - 3 минути. Изважда се в купа със студена вода с решетъчната лъжица. От водата се запазва около 100 мл, оставят се да се охладят, те ще послужат на по -късен етап на готвенето.
Копривата се оставя да се охлади и се нарязва на ситно. ( изобщо не я нарязвам, защото по време на готвенето тя се смачква достатъчно, но е въпрос на избор)
В тенджера се сгорещява зехтин,  около 4 с . л. обичам когато готвя зелении да ползвам малко повечко мазнина, независимо дали е олио или зехтин/масло. Прибавя се наситнен лук и чесън и се оставят при разбъркване за 2 - 3 минути, прибавя се и копривата да се запържи за кратко. Сваля се от котлона и се пресипва в купа. Оставя се настрана.
В същата тенджера се слага маслото да се разтопи. Прибавя се брашното и с телената бъркалка се оставя на котлона, докато смени света си и приятно започне да ухае на препечено брашно с масло. На струйка се добавя част от студеното прясно мляко и се разбърква енергично, за да се разтвори добре брашното, следва нова струйка мляко и накрая водата от копривата. Трябва да се получи хубав плътен сос Бешамел, подправя се с малко сол, смлян черен пипер и смляно индийско орехче. Прибавя се копривата и се разбърква на слаб котлон, само докато заври. Малко преди да се свали от котлона се прибавя и настъргано сирене , около  50 г пармезан, разбърква се.
Сваля се от котлона и се посипва с малко наситнени магданоз и копър.
При сервиране се посипва със смлени орехи и люспи пармезан.



 

Коментари

Популярни публикации